人物10266 项目5127 室内568 家居及产品161 文章2360 方案1355 摄影768 视频225 图书201 读者来稿 最新评论21,661 所有作品11212 所有图片151,514
1514444922951733.jpg
最适合孩子成长的家:平层住宅改造

封面照片
最适合孩子成长的家:平层住宅改造
image © Atelier Alter 时境建筑
所有图片及文字来源:Atelier Alter 时境建筑

 

这个住宅的室内改造设计围绕着这样两个问题展开的:什么是当代核心家庭新的基本面貌?什么样的设计能够贴合这种新的需求?

相较过去一代中国城市家庭的结构,我们认为核心家庭的构成没有大的变化,夫妻双方和一到两个孩子,以及前来帮助育儿的长辈。在大幅的城市化进程后他们的生活都是在一个单元房内水平展开的,唯一不同的是相对过去孩子一代的受重视程度不同了。当下的家庭更加重视对孩子的教育,以及和孩子相处时间的质量,从而空间上则更加高质量、更健康、更安全。一个家庭的装修周期大致在10年,在这一情况下一个家庭的设计可以在过去类同的基础上在尺度上、安全度上更加符合孩子的成长特征,同时也可以提供更高质量的家长与孩子的接触和教育的可能。

我们的业主正是这样一个典型的核心家庭,夫妻两人和两个年幼的孩子,加上有时前来帮助的长辈,业主在原先的老户型的基础上提出了更加明亮、易清洁,以及需要更多的存储空间的要求。我们的改造中起居室被最大程度地保留下来,去掉了常见的茶几而把置物平面放在了房间两侧的窗台上和柜台上,这样,对家长和孩子而言最大化了家庭的活动区域;父母和孩子的房间设在一起,相互连接的走廊被设计成可以画画的磁性白板墙,文具纸张可以放置在这面墙内;小孩房间设计成上下两个空间,上层睡觉、下面学习玩耍,楼梯下方是柜子,地面也设计成被抬高的存储地面。

整个家庭的改造我们定义为两种属性的空间:存储空间和人活动的空间,它们被一条连续的木墙分割,木墙之外是存储柜,木墙之内是人的空间,几乎在每一个房间都有足够的收纳空间;木墙都去掉了棱角,是由连续的曲面构成,这样,相对成人有着更大的活动量的孩子们可以拥有一个自由奔跑而不会担忧伤害的空间,他们从而可以更加凝聚的在这个干净的空间内活动和受到教育;一些必要的在这两种属性之间共存的空间,比方说需要随时存取物品的柜子,则以黑色大理石的凹龛呈现;在门厅有鞋柜,挂衣服的位置,换鞋的座位(甚至设置了小朋友的高度);在客厅设置了小型的吧台;在主卧室和衣帽间是衣柜和附品柜;在餐厅是器皿柜和酒柜。我们知道,有孩子的家庭往往有大量的物品需要收纳整理,我们认为这个系统将会很好的服务这个家庭的需要。

孩子在一天天长大,他们需要具有乐趣的空间,需要适合他们的身体尺度的家具,需要应该迎合他们身体的成长的空间模式。基于此考量,我们除了在通常的450mm高的座椅和沙发高度基础上加入了200mm和250mm的儿童尺寸,让他们可以在这个高度上方便的坐卧玩耍;还设置了一些250mm高的台面,配以软包,孩子们可以自由的在这些舞台之间上下活动,我们相信这些变化更适合家庭的娱乐;我们还在儿童房间设置了可以调整高度的桌面,我们设想0-3岁的孩子可以在250mm的台面上玩耍,4-6岁的幼儿可以在500mm左右的台面上画画或手工,6-12岁的孩子可以在600mm左右的台面上写作业,12岁以上可以在正常的650mm台面上读书写字使用电脑。

在全球化的今天,类似的关于家的设计每天都在展开,而每个家庭的生活方式都在围绕着各自家庭结构展开,关注家庭结构可以带来更加差异化的真正符合家的需要的设计。

 

Home Space with Two Kids

The interior design of Wang’s Residence revolves around two questions: what kind of design best reflects the characters and values of contemporary Chinese families and how such design could serve to better satisfy the special needs of today’s households.

Compared to the structure of the urban Chinese families of the past generation, we believe that no major changes in family structure have taken place. Essentially, today’s families still mainly comprise of the parent, one or two children, and the elders who would occasionally come to help take care of the children. Even after a substantial urbanization process, family lives merely expanded horizontally within a single unit, with the only noticeable difference being that the newer generation of children is being valued differently than that of the past generations.  Essentially, today’s families pay much more attention to the education of their children as well as to the amount of time and the quality of the time they spend with their children. As such, there is an immediate demand for even healthier, safer and higher quality environment for children to grow, to develop and to cherish. Since the typical renovation period of a house is approximately 10 years, the design of a house can certainly be adjust to more closely align with the children’s growth process in order to better satisfy the children’s needs at their various stages of development and at the same time to serve to provide a safe, warm and amiable growth environment, where parents can spend quality time to interact, to teach, to play, to discipline and to educate their children.

Our client, the owner of Wang’s residence, happens to be the typical contemporary Chinese family that we had described earlier. The Wang family comprises of the couple themselves, Mr. & Mrs. Wang, their two young children, along with an elderly, in this case the grandma, who would occasionally come to keep the grandchildren company. The owners wish that their rooms and living space could be brighter, easier to maintain and also possess more storage spaces. In our remodeling, the living room was retained to the greatest extent. We removed the common side table and put additional countertops along windowsill and on top of cabinets to further maximize the amount of area available for both the parents and children and for family activities. Parent’s room and children’s room are linearly arranged, and interconnected with a corridor, which further functions as children’s zone with magnetic white drawing board anchored along the side walls to allow not only stationeries and paper to be properly placed and clipped onto the drawing broad, but also allow children to play, learn and draw under the close supervision of the parents.  The children’s room is designed as two divided spaces, where the upper portion would serve as space for sleeping, while the lower portion would serve as space for learning and playing.  Additionally, the spaces below stairs and the steps themselves would also function as storage space and that the wooden floor is also designed to be lifted to properly accommodate in-ground storage.

We consider the remodeling of the entire residence as a spatial transformation to redefine the usable space into two categories: space for storage and space for human activity; and they are divided by a continuous wooden wall. While outside the wooden wall is a storage cabinet, inside the wooden wall is the human space. Every single room in the house is provided with sufficient amount of storage space.  Sharp edges are removed from the wooden walls in order to create a continuous curved vertical surface so that children would hav`e greater amount of activity space and that they could also run more freely without having the fear of potentially injured by sharp wall corners. This further allows for a cleaner, safer and more amiable environment where children can properly grow, live, play and learn. Some necessary space coexists between these two attributes, storage space and human space. Storage spaces that require daily and frequent access are presented in black marble niche. For examples, there are shoe closets in the foyer, where clothes are hung, there are seating area for changing shoes, which are even set at the proper height for children; a mini-bar set up in the living room, in the master bedroom and cloakroom there is a wardrobe and accessories cabinets; in the dining room there are containers, and wine cabinets, etc. We are well aware that families with children tend to have a large amount of items that need to be properly stored and organized, and we believe that the proposed storage system would serve the family well.

As children grow up day by day, they need space for fun and they need furniture that suits their physical dimensions as well as spatial patterns that could be readjust according to their body’s growth. Based on this consideration, we have added 200mm and 250mm high seating space on top of the typical 450mm seating height onto both the seating along the windowsill and near the sofa area to allow children to sit and play comfortably. We also set up some 250mm high countertops with soft cushioning to allow children to move up and down freely between various levels. We believe that these changes and the flexible system would both serve the family well and keep the children entertained.In addition, we have also custom designed a set of height-adjustable table for the children’s room. We intended that that children from age 0-3 could play on the 250mm tabletop, children from age 4-6 could draw or do manual work on the 500mm tabletop, children aged 6-12 could do their homework on the 600mm tabletop, and that a twelve year old could read, write or use the computer on the normal 650mm high tabletop.

In today’s globalized world, similar home-like designs are being developed on a daily basis. The lifestyle of each family is strongly related and strongly revolved around its own family structure.  We believe that by focusing and taking the time to understand a family’s structure and lifestyle, we would be able to come up with more unique solutions and differentiated designs that could truly serve to satisfy a family’s needs.

建筑设计:Atelier Alter 时境建筑

位置:北京市朝阳区

总设计师::张继元,卜骁骏

设计团队:李振伟,刘同伟,宋利东,张家赫,陈威狄,达雪芸

造价:140万

面积:150㎡

年份:2017

照片版权:Atelier Alter 时境建筑

相关POST
卜骁骏/张继元——时境建筑设计事务所合伙人
卜骁骏、张继元,时境建筑设计事务所合伙人。
马海东 等1人赞过
2017.12.29
请帖个标签,写个点评吧!
标签(多个标签用逗号隔开) 登录可保存标签
绑定新浪微博可评论

小贴士


标签收藏可以有利于您以后的内容分类管理
->进入收藏管理页