人物10246 项目5106 室内563 家居及产品165 文章2357 方案1354 摄影756 视频225 图书201 读者来稿 最新评论21,657 所有作品11170 所有图片150,944
1445327623729311.jpg
玄庵——停留在大自然里的房子 Hyunam (A Black Cottage) – The House That Remains Still In the Nature

封面照片
玄庵——停留在大自然里的房子 Hyunam (A Black Cottage) – The House That Remains Still In the Nature
image © Jong Oh Kim
所有图片及文字来源:IROJE Architects & Planners

 

建筑师:承孝相/履露斋建筑事务所
项目团队:Jong Tae Yun, Sinwook Han, Sunjoo Kim
位置:韩国庆尚北道军威郡
占地面积:133,699㎡
建筑面积:125.05㎡
总建筑面积:137.33㎡
用途:文化及集会设施
规模:地上2层
摄影:Jong Oh Kim

Architect: Seung H-Sang / IROJE Architects & Planners
Project Team: Jong Tae Yun, Sinwook Han, Sunjoo Kim
Location: Bugye-myun, Gunwi-gun, Gyeongsangbuk-do, South Korea
Site Area: 133,699㎡
Building Area: 125.05㎡
Gross Floor Area: 137.33㎡
Program: Cultural facility
Building Scale: 2 stories above ground
Structure: Reinforced Concrete
Photographer: Jong Oh Kim

在韩国的大邱我曾设计过叫“某轩”的小房子和其美丽的庭院“史野园”,业主在这新的空间里享受着新的生活所带来的神秘气氛,同时业主也着手在军威地区的100万平米的山地里打造野生植物园的新规划。他用很长的时间种树、修剪并观察大自然的变化,后来这里需要住处,要盖这栋小房子。场地是在整个山势中可谓穴道之处,是中心要地,在此处映入眼帘的只是山和天空。因为朝向为西向,落日肯定是落到对面水库处,顺着地势放置的房子坐向,在入冬时应该与太阳的轨迹相同。

业主希望日后这里的植物园能成为思维的空间,因此在茂密的沙松树丛中,在到达此建筑的道路周围选择适当位置营造5处小的人工庭院,虽然庭院规模很小,但这些人工庭院衬托出斜坡和平面的对比,能够让人有所思考。

经过此处,便能遇见笔直的锈钢板构筑物,上面有人工坡面,继续往下走的话,便可到达硅谷处。带着好奇的心情走进门,就能包揽大自然的风景。建筑消失了,只剩下我和大自然还有沉默而已。

如果是日落时就能直接面对那美丽的红色光,再出来到人工斜坡面,就能看到在芦苇之中放置的冷冷的锈钢板椅子,坐在这里仿佛自己是大自然的一部分。此时是极其孤独的瞬间,是思考哲学的时间,所以这个房子叫“玄庵”,简陋又黑的房间。

远处看这栋建筑,像是从地上冒出来的形象,就像是很久以前一直蹲在地里,到了该出来的时候冒出世界的形象,所以这栋建筑依然是现在进行时,目前在未完成的状态下停滞在这里而已。

Once I designed a small house named Moheon and a beautiful garden named Sayawon in Sangyuk-dong, Daegu for a person who wanted to enjoy a new life in a new space. Later, he began to build a wild botanical garden in a 0.3- million-pyeong-wide mountain area in Gunui. He transplanted and cut trees for a long time, observing the change of the nature and wanted to build a small house to live there. The site is located in the center of the mountain where you can see nothing but the mountain and the sky. It faces the west, surely giving you a chance to see the sun going down over the reservoir and giving warmth in the winter season along the path of the sun.

He hoped that his botanical garden would be a place for contemplation. This is why he made 5 small artificial gardens along the access road that passes through the dense fir tree forest. These are all small but the harmony between the slopes and planes of these gardens will be a trigger for meditation.

At the end of the gardens, you will see a corten steel structure with a long straight slope. On the upper part of this structure, you will see an artificial hill, while in the lower part, you will see the bottom of a valley. You have no idea on what you will see over the gate and enter there, and then you will find yourself in a deep embrace of the majestic natural landscape. No architectural concept exists there, only you and the nature in complete silence.

If you are fortunately there when at sunset, you will see the beautiful red color of it. When you climb on the hill and sit down on a cold corten chair in the grass forest, you will feel like you are a part of the nature. This is a completely solitary moment, the moment for meditation. This is why he named it Hyunam, which means a black and shady cottage.

When you see this house at a distance, you will find it protruded from the ground as if it has just come out of the underground into the world after waiting a long time. That is why this house remains still with incompleteness.

相关POST
承孝相——履露斋建筑师事务所创始人/主持建筑师
1952年出生,毕业于首尔大学,他曾就读过维也纳工科大...
2015.10.21
请帖个标签,写个点评吧!
标签(多个标签用逗号隔开) 登录可保存标签
绑定新浪微博可评论

小贴士


标签收藏可以有利于您以后的内容分类管理
->进入收藏管理页