人物10451 项目5201 室内590 家居及产品164 文章2393 方案1386 摄影788 视频225 图书201 读者来稿 最新评论21,730 所有作品11423 所有图片155,742
Corridor
photographer:Yu Xu
天台第二小学丨Tian Tai No.2 Primary School
微博:转发 9 评论 3

封面照片
天台第二小学丨Tian Tai No.2 Primary School
image © 零壹城市建筑事务所
所有图片及文字来源:零壹城市建筑事务所

 

Tian Tai No.2 Primary School

The project for the TianTai No.2 Primary School strives for a unique design that will serve as a model school which provides a beautiful environment for the cultivation of knowledge, culture, physical fitness, art and ethics for elementary school children. The project effectively solving the problem of  land shortage in the old city. The 200m running track calls for 40% of the land if we put the playground on the ground as the normal way, then the space of the campus will be very cramped. At the same time, it is necessary to ensure students a playground to have sports and activities. With land scarce, the 200m running track was projected onto the roof level, giving an additional 3000+ sqm of usable area on the ground as well as the oval shape of the school building, creating a sense of inwardness and security for the students. Lifting the running track also allows for a total project height of 4 floors instead of 5 as originally required, creating a more harmonious relationship between the new school and the surrounding urban context. In order to create more available green courtyard spaces, the building is twisted about 15 degrees, creating smaller pockets of space between the site wall and the exterior envelope.

The rooftop track has 3 layers of guardrail to guarantee the safety of students. The exterior layer is 1.8m high tempered glass wall, the middle layer is 50cm wide green belt, the interior layer is 1.2m high stainless steel guardrail. For the issue of noise, the spring cushions are put every 50x 50cm under the plastic track, thus reducing the further kinetic noise by means of the double-layer structure.

 

Project name: TianTai No.2 Primary School

Architecture design: LYCS Architecture

Location: Tiantai, Zhejiang, China

Project Team: Ruan Hao, Zhan Yuan, Gary He, Shanliang Jin, Lina Chen

Project Period: Design 2012, Construction 2013-2014

Size: 10190.36 sqm

Images: Courtesy of LYCS Architecture

Architect of Record: Zhejiang University Urban Research & Design Institute

 

 

天台第二小学建筑设计

天台第二小学是一所将200 米环形跑道置于多层建筑屋顶的小学教育建筑。这一充满智慧的概念缘于场地极为有限的用地面积:将200 米的标准跑道放置在屋顶上,从而为学校在地面上赢得了额外的3000 平方米的公共空间。如果按照常规的方式将操场建在教学楼一旁,200米环形跑道将占去40%的用地,校园会变得非常局促。但学生又需要一个操场能够运动,于是设计将200米的标准跑道置于教学楼顶,给学校增加了3000多平方米的活动空间,学生可以尽情奔跑尽情欢乐。同时,椭圆型的教学楼给学生们带来了一种内向性的安全感。对跑道放置在屋顶的处理令建筑层数能按照要求控制在四层,跟周边建筑关系更为和谐。为了提供更多可用的绿色庭院空间,建筑体块旋转至跟场地边界线产生十五度角,从而在建筑外部与场地边界之间创造数个小广场空间。

楼顶操场跑道的边护栏一共有三层,最外层是1.8m高的强化玻璃防护墙,中间层为50厘米的绿化隔离带,第三道防护是1.2米高的不锈钢防护栏,确保学生安全。对于噪音问题,在塑胶跑道下每隔50厘米安装一个弹簧减震器,即通过双层结构的方式再进行一次减震,楼顶的整个跑道就像是一个悬浮跑道,巧妙地解决了共震问题。天台第二小学的设计着重处理建筑与场地、场地与城市、形态与功能之间的关系,非常有效地解决了老城区用地面积不足的问题

项目名称: 天台第二小学建筑设计
建筑设计: 零壹城市建筑事务所
项目地点: 中国浙江天台
设计团队: 阮昊,詹远,Gary He,金善亮,陈利娜
项目时间: 2012 年(设计) 2013-2014 年(施工)
项目面积: 10190.36 平方米
图片版权: 零壹城市建筑事务所
合作单位: 浙江大学城乡规划设计研究院

2014.10.11
请帖个标签,写个点评吧!
标签(多个标签用逗号隔开) 登录可保存标签
绑定新浪微博可评论

小贴士


标签收藏可以有利于您以后的内容分类管理
->进入收藏管理页