人物10072 项目4983 室内490 家居及产品157 文章2335 方案1320 摄影708 视频224 图书201 专栏99 读者来稿 最新评论21,534 所有作品10896 所有图片145,575
1560157618166715.jpg
上海宝钢大厦城市更新项目 | FTA建筑设计

封面照片
上海宝钢大厦城市更新项目 | FTA建筑设计
image © FTA建筑设计
所有图片及文字来源:www.ftaarch.com

 

上海宝钢大厦位于小陆家嘴东扩重要板块—— 竹园商贸区核心位置,交通便利,名气云集。

运营20年之后,面对升级的工作方式与新生代使用者,宝钢大厦亟待更新。FTA在竞标中获胜,主导了宝钢大厦的建筑、景观、室内的更新设计,让老楼焕发新升级,助力上海实现“全球城市”的梦想。

设计从商业逻辑出发,仔细分析项目现状。将项目作为一个产品来打造,挖掘其核心价值点,目的是为宝钢大厦在新时代赋予新的性格,提升楼宇在未来市场中的价值。

The design approach was based on a business logic.

FTA carefully analyzed the current status of the project, and the future core value points were tapped.

The goal was to give the Baosteel Tower a new image and personality in our modern days, as well as increase the value of the building in for the future market.

一系列的设计策略包括:

Some of the design strategies are:

使用更为现代的色彩及材料,让建筑穿上一层金属材料铜色金属羽衣,金属诠释宝钢的新活力,重塑商务美学,用从过去沉重的钢,到如今轻盈灵动的“钢”,从保守蜕变到开放,暗喻宝钢强劲的创新力。

Innovative application of metal materials to reinterpret the vitality of a tower.

FTA chose a perforated metal plate with a copper color to coat the building with a metallic layer, shifting the feeling of “heavy and massive” to “light and smart”. This way, the building appears more welcoming and attractive.

通过机电设备的空间管理,将大堂的高度由原来的4.2米提升到了现在的 4.8米,办公标准层的层高也相应提升,大大改善了用户的空间体验。

Space experience improvement through electromechanical equipment management.

The height of the lobby was raised from the original 4.2 meters to the current 4.8 meters, and the floor height of the standard office floor was correspondingly improved, greatly improving the user’s experience.

在室外景观改造上,设计团队增加流畅线条的景观,延伸外部休闲平台,打破原有建筑与城市空间之间的隔阂,营造非正式交流空间氛围,增进办公社区的活力。另外,设计团队延续设计元素,为建筑打造了一体化的品牌标识系统。

Outdoor landscape renovation to create informal communication atmosphere.

The design team enhanced the landscape through adding biophilia shape, extending the external leisure platform, etc. These strategies link the urban space and the building itself, create an informal communication space, and enhance the vitality of the office community.

In addition, the design team continued the design elements to create an integrated brand identity system for the building.
改造后的上海宝钢大厦一改传统内部空间,新大厦拥有叠加办公、共享、商业的复合业态,以及更具创造性、互动性与开放性的垂直社区,提升了建筑的核心价值与未来的运营价值。

The renovated Shanghai Baosteel tower has also changed its traditional interior floorplan. Now the new building has a composite functions of office, co-sharing office and commercial businesses. It has become a more creative, interactive, open vertical community, which enhances the core value and future operational value of the building.

 

2019.06.11
请帖个标签,写个点评吧!
标签(多个标签用逗号隔开) 登录可保存标签
绑定新浪微博可评论

小贴士


标签收藏可以有利于您以后的内容分类管理
->进入收藏管理页