人物10145 项目5075 室内552 家居及产品165 文章2352 方案1338 摄影743 视频224 图书201 读者来稿 最新评论21,648 所有作品11085 所有图片149,343
1469456904175446.jpg
泉美术馆
微博:转发 10 评论 2

封面照片
泉美术馆
image © Praxis d'Architecture
所有图片及文字来源:第一实践建筑设计工作室

 

泉美术馆
建筑师: 第一实践建筑设计
地址:中国北京通州区宋庄镇
建筑面积:4700.0 平方米
项目建成年份: 2015年10月
项目建筑师: 狄韶华
设计团队: 张晓东、刘星、狄翔杰、冯建成、冯淑娴、何峰、王博瑜
摄影师:夏至、金锋哲、周若谷、第一实践工作室

这一项目的业主是几位喜爱当代艺术的本地人,希望让这座美术馆成为推进年轻艺术家的平台。美术馆主要的两个功能是艺术展示和艺术家居所。我们的设计寻求一个开放、根植于本地文化,并且具有精神性的建筑。在这个项目中,建筑与艺术的媒介不同,却试图与展示其中的艺术达到同样目的 – 人在其中,憬然有悟。

建筑位于一个湖泊旁,在一片艺术展厅和工作室聚落的东侧。湖泊位于建筑北侧,而南侧与宋庄美术馆相邻。该场地低于南面和东面的道路,被最高处2米的挡土墙围绕。

建筑体量呈U型,让人联想到当地人熟悉的三合院。U型体量环抱出一个朝东外向型的庭院,欢迎公众、吸纳外面的活动。一条没有阻隔的公共路线 – 从道路到庭院,再到错落的屋顶的最高处 – 使屋顶和立面的界限变得模糊,成为街道的延续,提供充足的室外活动和展示的场地。

庭院被抬升至道路上方1.6米,是半地下层的屋顶。两个下沉花园为半地下层带来自然光线和通风,为种植树提供土壤。半地下层到了北侧和西侧与室外地面相平,可以直接进出,里面容纳了南部的暗空间,两个庭院之间的休息区,以及西侧的几个居住艺术家工作室。

屋顶有一系列阶梯式的露台,其间的高差可以让天光进入主要展览空间。室内天花的形式与屋顶呼应,高度和比例不同的空间给展示绘画、雕塑和装置带来灵活多样的可能性。铝格栅吊顶将机电设备和管线、自然光和人工照明整合在其中或挡在其后,给空间带来简洁一致的中性氛围,给艺术展品创造最佳的背景。

设计的愿望之一是将室外视野引入到室内。这些视野通过主要展览空间内几个精心布置的凸窗获得。凸窗给艺术的观者腾出一块个人的空间,使其驻足凝视窗外片刻,再回到艺术中来。

建筑外墙采用当地市场常见而经济的一种墙砖,通过独特的排砖方式,进一步强调建筑空间中体现出的流动性。这样的材质感也为建筑增添了精致和细腻,呈现出特有的肌理,与周边的环境形成对比。

SPRING ART MUSEUM
Site: Songzhuang, Beijing China
Size: 4700 sqm
Time of Completion: Oct. 2015
Project Architect: Di Shaohua
Team: Zhang Xiaodong, Liu Xing, Di Xiangjie, Feng Jiancheng, Feng Shuxian, He Feng, Wang Boyu
Photographer: Xia Zhi, Jin Fengzhe, Zhou Ruogu, Praxis d’Architecture

Our clients for this project are from local who believe in contemporary art, and intended the museum to be a platform to promote young artists. The two main programs of the museum are art exhibition and artist residence.  In the design we sought a piece of architecture that is open, culturally rooted, and arousing a feeling of sublimity, which we believe, although through different means, shares the same purpose as the art it accommodates.

Located next to a lake, the site marks the east end of a cluster consisting of art exhibition spaces and artist studios. The lake is to the north, and in the south right adjacent is Song Zhuang Museum. The site is below the road level at south and east and surrounded by parapet at maximum 2m high.

The building massing was resolved into a U shape that recalls traditional triple house courtyard familiar to the local people. The courtyard faces a road on the east side and provides entries to the main exhibition spaces.  There is an uninterrupted path from the road level to the courtyard and then all the way to the roof, which facilitates outdoor art display, draws activities in and blurs the boundary between roof and facade.

Raised by 1.6m above the road level in the south and east, the courtyard is roof to the ground floor to be entered from north and west. Two sunken gardens punctuate one level down to reach the earth, allowing big trees to grow out, as well as providing natural light and ventilation to the ground floor that holds some dark spaces, a lounge, and several studios for resident artists.

The roof comprises a series of stepped terraces, and the height difference allows skylight into major exhibition spaces in which the ceiling profile corresponds to that of the roof.  The spaces with various heights and proportions allow flexibility in exhibiting art.  Aluminum gridded hanging ceiling is chosen to conceal structure, MEP equipment and integrate natural light and artificial light into a uniformed materiality to achieve a clean, consistent and neutral atmosphere optimized for showing art.

To receive outside views from inside was one of the aspirations of the design.  The views are attentively revealed through a few precious protruding windows in the major exhibition spaces, making room for one to contemplate on the sight of reality before returning to art.

The exterior wall is applied with wall tile that is economical and readily available in the local market, the tiling style, however, shows a refined materiality that is in contrast to the surroundings, and further speaks of fluidity present in the spatial sequence of the architecture.

相关POST
狄韶华——第一实践建筑设计工作室创始人
2009年创建第一实践建筑设计工作室。天津大学建筑设计...
林绿 等1人赞过
2016.09.29
请帖个标签,写个点评吧!
标签(多个标签用逗号隔开) 登录可保存标签
绑定新浪微博可评论

小贴士


标签收藏可以有利于您以后的内容分类管理
->进入收藏管理页