人物10246 项目5106 室内563 家居及产品165 文章2357 方案1354 摄影756 视频225 图书201 读者来稿 最新评论21,657 所有作品11170 所有图片150,944
1445504151999906.jpg
不存在的房屋——平度万科住宅文化馆 Vanke Residential Culture Center, Pingdu-The Building That Does Not Exist

封面照片
不存在的房屋——平度万科住宅文化馆 Vanke Residential Culture Center, Pingdu-The Building That Does Not Exist
image © Jong Oh Kim
所有图片及文字来源:履露斋建筑设计事务所(IROJE Architects & Planners)

 

建筑师:承孝相/履露斋建筑事务所
地点:山东平度
占地面积:3000 m2
建筑面积:2340.80 m2
完工:2013年
摄影:Jong Oh Kim

Architects: Seung H-Sang/IROJE Architects & Planners
Location: Pingdu, Shandong, China
Gross Floor Area: 3000 m2
Building Area: 2340.80 m2
Completion: 2013
Photographer: Jong Oh Kim

山东平度是只有150万人口的小城市,但拥有三千年历史文化。平度市位于青岛北侧郊区,受到青岛的影响,平度近年来的城市化进程速度较快。原位于市中心的政府部门迁移到新开发区,我们受邀参与本市最古老的中心区域再开发的总体规划设计。

因为拥有数千年的历史,我们试图去寻找历史遗迹。但令人遗憾的是进入民国以后的住宅及政府楼都是忽视原来的记忆建造的。经过几番波折,我们找到了古代地图,庆幸当时的很多道路至今依然存在。以这些时空为线索,“地文(land⁃script)”为主题,我们先完成了总体规划,并命名为“平度历史地区再生计划(Ping⁃du Historical Area Regeneration Plan)”。

负责开发的万科公司后来又委托我们设计示范区兼万科住宅文化馆的建筑设计。万科住宅文化馆用地位于树木茂密的原市委大楼位置上。有着两三百年树龄的参天古树是必须要保留的,因此建筑物只能躲开树的位置。为了在前面的红旗路上能够认知此建筑的存在,建筑需要与红旗路相连接,因此在道路边上设置了混凝土构筑物与建筑相连,这些混凝土构筑物起到了展示的功能。在这里建筑只是从空间尺度上界定建筑周围树木的工具而已,因此,其实建筑本身是不存在的。建筑内部日后要做样板间,为了使未来的空间和原有的空间形成对比,设计使用了几个箱子倾斜布置并平面上突出的形式,为内部空间增添不少趣味。即便如此,在这里珍贵的还是原有的树木,这些树木是验证过去岁月的最重要的因素,也为新设计的建筑提供最重要的线索。

Pindu is a small city with 1.5-million populations and of 3000 years’ history. Located in the northern outskirts of Qingdao, this city has recently experienced rapid urbanization. The government offices moved from the downtown area to the new town area and their master plan to develop the old main streets was launched.

People expected that they would find relics of ancient times in this old city of several thousand years’ history and unfortunately, they realized that the apartment houses and government offices built there had already ruined all of the relics. However, a fortunate thing is that ancient maps shows that many of the old roads are still used. So based on this framework, a master plan for urban restoration was established focusing on “landscript” and named Pingdu Historical Area Regeneration Plan.

Vanke Group that took charge of the regeneration plan requested to redesign the first building to use it as a housing culture center for public relations of the project. The construction site was a part of the site for a small building attached to the city hall with dense woods that were all over 200~300 years old and required to be preserved. So there was no option but to build the new building on an empty land. The problem was that it was required to connect this new building to the road so that citizens can recognize it. For this, concrete frames were installed on the boundary line of the road. These concrete frames were given a function as a street gallery and connected with the building through the gallery built over the access road. However, all these structures are merely a tool that defines the spatial boundaries of the beautiful woods around the building, not existing in terms of architectural concept.

相关POST
承孝相——履露斋建筑师事务所创始人/主持建筑师
1952年出生,毕业于首尔大学,他曾就读过维也纳工科大...
admin 左岸深度 zzs lvxingshu 等4人赞过
2015.10.21
请帖个标签,写个点评吧!
标签(多个标签用逗号隔开) 登录可保存标签
绑定新浪微博可评论

小贴士


标签收藏可以有利于您以后的内容分类管理
->进入收藏管理页