人物10323 项目5159 室内579 家居及产品163 文章2372 方案1364 摄影781 视频225 图书201 读者来稿 最新评论21,696 所有作品11304 所有图片153,187
1478065839686831.jpg
M+办公空间改造 M+ office space transformation
微博:转发 3 评论 3

封面照片
M+办公空间改造 M+ office space transformation
image © ayaarch
所有图片及文字来源:ayaarch

 

时间对物质的作用留下痕迹,呈现一种时间的诗意,这种诗意可以在空间改造的过程中保留下来,成为一种记忆的珍藏,同时,也省去了大面积更新空间界面带来的资源的浪费。

The trace from the time forcing to the substance, presenting a kind of poetry of time, could be reserved in the process of space reconstruction; become a kind of treasure of memory; at same time could leave out the resource waste of large area space renewing.

M+ series办公室新址位于杭州市留下镇某厂区内。本厂房的改造,将办公的功能区划有机组织到巴西利卡的原型空间中去,用寝殿造的空间分隔方式,划分不同等级的公共和私密空间范围,让不同性质的功能空间共同营造成为一个“教堂”中的家园.

The new office of M+ series locates in a factory area in Liuxia town of Hangzhou. This project of factory transformation, organizes the office function into the basilica space; using the division way of Shinden-zukuri, divides the public and private space in different hierarchies. The different functional spaces construct the homeland in “church”.

本厂房改造的目标,就是能够为工作者提供一个神性空间中的家园,塑造归属感,营造一个可以放松休憩的园林,在紧张工作的同时,享受休闲的乐趣。

The aim of the project of factory transformation is to offer a homeland in spiritual space, mold the sense of belonging, and build a garden to relax and rest, enjoy the recreation in creation.

作为城市公共空间的大台阶,不仅是交通的连接节点,同时也是城市事件发生和表演的舞台,观看和被观看的引发器。在服装品牌展示和发布活动的使用中,大台阶可以成为陈列展示和走秀表演的空间场地。

As urban public space, the big steps, is not only the connected nod of traffic, but also the urban stage of city events, the initiator of watching and being watched. In the fashion show and exhibition, the big steps could be the runway and display space.

屏风或者院墙将不同的人的不同行为,以及不同的景观环境,分隔成一个一个的小小世界,它们之间相互关联,又相互独立,类似又截然不同,非常适合现代办公活动中公司不同职能部门的即分立又联合的行为关系.

Screens and walls divide different people, different behaviors, and different landscape environment, into single small worlds, mutual correlative and independent, similar but entirely different. It is fit to the contemporary office activities, the separative and associated relationship in between the different functional departments.

中轴线是本厂房改造空间叙事的主要线索:入口的木地板铺地如同红地毯的接引作用;大桌子表现了空间的公共性和民主性;大台阶是表演和展示的空间;二层平台作为市场部的开放办公;拾级而上是总经理的办公空间,也是整个空间的集中点和叙事的高潮;再上通过库房上空的桥梁,是一个类似于后花园的茶室,以室外的葱茏树木的景色作为整个叙事富于回味的结尾。

The central axis is the main clue of the space narration of the factory transformation: the wood floor at entrance is to meet and guide,  like the red carpet; the long table presents the publicity and democracy of the space; the big steps is the space of exhibition and performance; the platform on second floor as the open office of marketing department; upstairs is the office of general manager, also the focus and climax of the space narration; through the bridge over the storage, there is a teahouse like backyard garden, the scenery of  luxuriant green outside as the evocative ending of the whole narration.
建筑师:阿尼那建造生活

地点:浙江 杭州
设计团队:许义兴 薛珊珊
项目年份:2014年
摄影师: 由M+提供

Architects: AYAARCH
Location:   Beijing
Design team: Xu Yixing,  Xue Shanshan
Project Year: 2014
Photographs:from M+

相关POST
许义兴——阿尼那建造生活主要合伙人,总经理,主持建筑师
许义兴专注于对民间建造和手工艺传统的继承与发展,通...
zelin admin 等2人赞过
2016.11.03
请帖个标签,写个点评吧!
标签(多个标签用逗号隔开) 登录可保存标签
绑定新浪微博可评论

小贴士


标签收藏可以有利于您以后的内容分类管理
->进入收藏管理页