人物10127 项目5060 室内546 家居及产品161 文章2348 方案1334 摄影740 视频224 图书201 读者来稿 最新评论21,640 所有作品11053 所有图片148,683
1469454160543432.jpg
MAX 产品展示中心
微博:转发 1 评论 0

封面照片
MAX 产品展示中心
image © Praxis d'Architecture
所有图片及文字来源:第一实践建筑设计工作室

 

MAX 产品展示中心
地点: 青岛
时间: 2014-2015
项目状态: 已建成
规模: 1,800平米
设计者:狄韶华、霍俊龙、刘星、冯淑娴
合作者:中国中建设计集团有限公司

我们项目的业主正在企业集团化过程中。MAX展示中心是在不同的城市对其产品进行展示和销售的中心。为了达到最好的可视性,展示中心将会被放置在规划用地十字路口的一角。使用者以经济和高效的建造为目的,将售楼处规定为一个可以被复制的单体,以相同的形式出现在不同的基地环境中。

在没有具体的基地和周边文化环境的参照时,我们的设计开始于对企业文化的认知和建筑内部功能、结构的理性分析。然后建筑被设想为一个“礼物盒”,承载传达企业策划思想的模型沙盘。

造访者要通过一个空间序列后再看到“盒子”里内容,在这个空间序列中企业的LOGO“MAX”被诠释成为建筑经验中的材质、形体和空间:立面的外挂构件为“M”, 门厅的前台为“A”, 沙盘四周的地面延伸到墙面成为“X”。外立面设计试图表达意外性:一种对严谨的方盒子的消解,对理性的层板梁结构的消解。“M”组成的格栅以及带有“M”图案的打孔金属板为外立面增添了精致和细腻,使建筑对人产生的亲和力。每一块“M”都是由GRC板浇筑而成。四个“M”成一组在立面上进行重复,形成富有立体感的镂空层,使建筑内部通风透气,外部呈现出光影的变化。

室内设计为结合所在地的地域特征留出了一些空间。MAX 展示中心的第一个落地城市是青岛,因此室内展厅部分墙面采用了红砖的材质,使人联想到青岛老城中的砖房和红色屋顶。“X”边缘的曲线被延伸到其他几个空间的墙面上,强调“X”所象征的主题,重现企业LOGO的颜色,也带来视觉上的愉悦。

MAX SHOW CENTER
Site: Qingdao, Shandong Province
Time: 2014-2015
Status: Completed
Size: 1,800 sqm
Client: Gold Concord Investment Co.,LTD.
Designed by: Di Shaohua, Huo Junlong, Liu Xing, Feng Shuxian
Collaborator: CSCEC

Our client for this project is under process of developing the company into enterprise groups. The MAX Show Center, along with the grouping process, will be located in multiple cities. In order to receive a maximum visual presence, the show center will always be placed at a corner of a road crossing. For purpose of building efficiently as well as economically, the show center was to be designed as a prototype and multiplied in different cities.

With no reference to a specific physical or cultural context, the design started from understanding culture of the company, and rationalizing the show center’s inner structure and space use. The architecture then is conceived as a “gift box” to present a proposal represented through a physical model showing the company’s vision of development for that area .

For visitors the “gift” is revealed through a spatial sequence constructed by an architectural adaptation of the company’s logo “MAX”: M as module of the facade, A as a front desk, and X as wrapping of the gift – floor material extending to the wall. The “M” screen and “M” patterned perforated metal panel add refinement and delicacy to be inviting to visitors. The screen is made from GRC blocks in the shape of “M”. Four M blocks comprises a unit that repeats on the facade, creating a three dimensional screen that facilitates natural ventilation from inside and registers change of day light from outside.

The interior design has left some room to bring in a local feel. The show center’s first location is Qingdao, a previous German colonial city. In this case, part of interior wall was applied with red brick that is typical impression of old part of the city. Some segments of curves from the “X” in the show room is carried onto walls of other individual spaces to emphasize the theme symbolized by “X”, reiterate color of the logo, and to provide visual pleasure as well.

相关POST
狄韶华——第一实践建筑设计工作室创始人
2009年创建第一实践建筑设计工作室。天津大学建筑设计...
林绿 chenyang0451 等2人赞过
2016.09.29
请帖个标签,写个点评吧!
标签(多个标签用逗号隔开) 登录可保存标签
绑定新浪微博可评论

小贴士


标签收藏可以有利于您以后的内容分类管理
->进入收藏管理页