人物10590 项目5262 室内604 家居及产品164 文章2407 方案1403 摄影791 视频228 图书201 读者来稿 最新评论21,739 所有作品11529 所有图片157,999
1440750578311763.jpg
韩国明影片公司坡州大楼——当城市邂逅电影
微博:转发 27 评论 2

封面照片
韩国明影片公司坡州大楼——当城市邂逅电影
image © Jong Oh Kim
所有图片及文字来源:履露斋(IROJE Architects & Planners)建筑设计事务所

 

项目地点:韩国,坡州
设计者:承孝相/履露斋建筑师事务所
用地面积:3294.70m2
建筑面积:1644.80m2
层数:地下两层,地上四层
结构:钢筋混凝土
竣工:2015
摄影:JongOh Kim

由韩国履露斋建筑设计事务所(IROJE Architects & Planners)近期完成的明影片公司位于韩国坡州市,是一个不仅仅局限于电影制作之用的建筑。

明影片公司是一家相对年轻的电影制作公司,曾制作并发行过多部引起广泛讨论的热门电影作品,比如很久之前发行的《伤心街角恋人》和近期的《建筑学概论》。可以说明影片公司在韩国当前电影产业并不景气的情况下仍然取得了一些成绩。

为了改善韩国恶劣的电影制作环境,他们计划建立一家电影制作学校,可以容纳多功能的表演、聚集和展厅空间,向公众开放,同时在建筑中融入一个豪华餐厅。

明影片公司希望建筑内不仅要有私人住宅,还要为未来电影学校的学生和游客提供宿舍和客房,因此该项目是一座兼具制作、消费、文化和住宅等属性的小城。当然把想象和虚构的世界(或者说美好的愿望),即俗称的“电影”中的画面复刻到现实生活中是很难的。

为了打破不合理的原有的以交通工具为中心的道路系统,建筑师主动采用了以行人为导向的内部道路系统,将整个体块划分成两部分。道路穿过项目中心,成为这座小城的主广场,人们可以在这里自由聚散、停留。广场内有多条通道,与周围地区紧密相连。曲折的道路旁边有一个绿树成荫的公园为这座小城提供了公共空间。

体块被划分为两部分,用连桥连接起来,顶部的露天平台可以用来观看和呼应小城内部的广场和道路上发生的活动。此外,朝向广场的主体块周围建起了透明玻璃墙,从户外可以清晰看到大部分的内部活动,形成了一幅美丽的生活风景画。

项目内部更像是一座城市。内部设置了各种功能空间,道路系统发达,还有小公园和休息区四散各处。当然,各个空间都与户外保持着密切联系,并且彼此开放。

顶层住宅是私人区域,尽可能保证最大限度的私密性。居住在这里的家庭也形成一个小社区,因此内部空间也层次分明,建筑空间充满多样性。混凝土本身是一种结构材料,同时也是外部饰面材料。混凝土材料是古罗马人发明的,距今已有2000年的历史,但现在依然没有一种材料的属性能够超越它。制作者的技术水平和准确度、自然环境和长时间的形成过程以及对最终呈现结果的焦急等待在建筑师看来都带有庄重的宗教仪式感。

这种材料能够随着时间的流逝保持稳定,如果细节处理到位可以永久存在。建筑是永恒的,但会随着时间而有所改变。这不就是我们一直追求但难以实现的终极建筑目标吗?

安德烈·巴赞(Andre Bazin)曾说过电影是把客观的瞬时画面定格在时间中,对于一座电影制作公司大楼而言更是如此。

建筑总是作为一道不断变化的景观而存在。它牢牢固定在地面上,但它只是一个基础设施,在它的基础上,景观被频繁地附加到建筑上,而且会发生某些变化。景观不断累积,并随着时间的变化改变建筑,小城最终就变成一座建筑。建筑不是由某一位建筑师创造的。建筑师认为居民创造的景观才是建筑。或许,正如以第三方的角度拍摄的电影呈现的并不是电影导演的个人意图,电影的精髓就是要保证客观现实,而真正的建筑也该如此。

所以,明影片公司大楼本身就是一座小城、一部电影。

Myung Flims is a relatively young film production company who made and released many controversial films and hit films from “The Contact”, which was released quite a long time ago, to recent “Architecture 101″. It can be said to be a film production company that made some success stories in our infertile film industry.

They, who selected the site again in Paju, did not intend to build a building with only the functions of filmmaking.

To improve the harsh film making environment in our country, they tried to make a film making school and put the functions in it, tried to accommodate multipurpose space of performance and gathering and exhibition hall open to outsiders, and also wanted to have a somewhat luxurious restaurant in the building.

Also, they wanted to not only build housing for individuals, but also wanted to include dormitory and guest rooms for students of to be established film school and long term visitors, so these complex functions with production, consumption, culture, and residence could not be approached from the dimension of a building. The essence was to design a small city, and it was not an easy task to establish the world of imagination and fiction (or maybe desire) called movie in the real world.

To break down the limit of irrational road system designed centered on vehicles, I actively adopted the internal roads of pedestrian oriented randomly set in the guideline of Paju Book City, divided the entire mass into two parts, made this road penetrating the center as main square of this small city for anyone to freely meet, stay, and part. This square has access roads for close connection with adjacent lands, and beside the curved road, a park with trees is made to make public area of this small city.

The mass divided into two parts are connected by bridge and deck at the top to watch and respond to the activities made in the square and road inside this small city through vertical movement path. Also, transparent glass walls are erected around the surface of the main mass facing the square and the most of the activities inside it are exposed to outside, so a landscape of bountiful life will be made.

Inside is more like a city. Inside where the spaces of various functions are positioned, paths like roads penetrate, and there are small parks and resting spaces here and there. Of course, all of these have close relationship with outside and are open to each other.

The residence at the top is private area and the privacy is secured as much as possible. Also in this case, the world made by family is also a community, so there are also spaces with several layers inside. Therefore, the diversity of the layer in this building space is very big. The concrete itself is a structure material and also the finish material outside at the same time. The concrete is a material invented by Romans, and it has a history of 2,000 years, but there is no other material of property having such sincerity. The technique and faithfulness of the makers, conditions given by nature and the process of forming made by time, and the waiting for the result are always seen to me as somewhat religious ritual.

This material changes with holding the flowing time as it is if detail treatment is well done, and if desired, it can exist almost permanently. It is the building permanent but changes by each time. Isn’t it the goal of a building which is vain but always dreamed of?

Andre Bazin also said that movie is a work having objectivity of momentary photograph completed in time. So it fits even more for a film production company building.

This building always exists as a changing landscape. It is standing firmly on the ground, but the building is only an infrastructure, and based on such firm infrastructure, city like landscape will be frequently added to this building and will be changed. And when the landscapes are accumulated and changes even the building and time goes, this small city finally becomes a building. Building is not made by an architect. I believe that the landscape made by the residents is the building. Perhaps, like a movie made by a 3rd party camera that is not intended by the movie director, the ensuring of the objectivity of reality is a real movie, and maybe a true building.

Therefore, this building is a small city and a movie by itself.

Location: Paju, South Korea
Architect: Seung H-Sang/IROJE Architects & Planners
Site area: 3294.70m²
Bldg. area: 1644.80m²
Storeys: 2 storeys below grade, 4 storeys above grade
Structure: reinforced concrete
Completion: 2015
Photographer: JongOh Kim

相关POST
承孝相——履露斋建筑师事务所创始人/主持建筑师
1952年出生,毕业于首尔大学,他曾就读过维也纳工科大...
放肆笑 admin 等2人赞过
2015.08.31
请帖个标签,写个点评吧!
标签(多个标签用逗号隔开) 登录可保存标签
绑定新浪微博可评论

小贴士


标签收藏可以有利于您以后的内容分类管理
->进入收藏管理页