人物10411 项目5187 室内586 家居及产品164 文章2390 方案1385 摄影785 视频225 图书201 读者来稿 最新评论21,719 所有作品11399 所有图片155,270
1445504772429095.jpg
公众的回忆——光州双年展服务中心 The memory of the public-Gwangju Biennale Support Center

封面照片
公众的回忆——光州双年展服务中心 The memory of the public-Gwangju Biennale Support Center
image © Jong Oh Kim
所有图片及文字来源:履露斋建筑设计事务所(IROJE Architects & Planners)

 

建筑师:承孝相/履露斋建筑事务所
项目地点:韩国,光州
建筑面积:2647.39m2
摄影:Jong Oh Kim

Architect: Seung H-Sang/IROJE Architects & Planners
Location: Gwangju, South Korea
Floor Area: 2, 647.39m2
Photography: Jong Oh Kim

光州双年展服务中心位于光州双年展(GB)区域和邻近的Yongbongje交界处。GB周边地区本应令人联想到传统景致,但事实却并非如此。高层公寓大楼和散乱的购物中心无不提醒着人们快速的城市建设已经使这一片市郊区域失去了它原本的色彩。因此,建筑师的首要任务就是建造属于GB所独有的文化景致。同时,广场院落(Gwangjang  Yard)作为一年一度的传统文化活动的举办地,是游客与创作者们聚散的地点,其空间重要性不言而喻,承载了公众的共同回忆。该空间对GB来说是极富象征意义的场所,为了赋予它以鲜明的特征, 该结构被建造为背景。因此,建筑师构建了拉长的墙壁。

光州双年展(GB) 和 Yongbongje 代表了文化之重和天然之美。它们之间是城市与自然的关系。墙体划分了两个地区,在区分功能单元的同时又将各自空间连接起来。透过一层开放空间观赏到的景致就如同相框中的图片,美不胜收。两个区域互相对话,令人印象深刻。

墙体朝西,阻隔了西侧太阳光线进入室内。黄昏将至时,棕色的混凝土墙在阳光的照射下变成深棕色且熠熠生辉。如同阳光在泥土墙上浮动,摇曳生姿 ;墙体也使关于双年展院落的所有活动和生活记忆生动而鲜活。

墙体的内部是一个小型的城市结构。居民们作为小型社区的成员,在小院、巷弄和小公园里聚散。朝向GB 的风景受到一定限制,但朝向Yongbongje 的景致则无限扩展延伸。两者之间的角度使两个区域间实现了制衡,并创造了戏剧化的内部空间。

最后,这些都是棕色墙体创造的景致。作为文化墙体,它蕴含了所有为墙体的建造而努力的人们的共同回忆。因此,该结构或许可以被称为“回忆之墙”。

Gwangju Biennale Support Center is located in border between GB area and nearby Yongbongje. The areas around GB which should make us associate traditional scenery actually couldn’t do it. High-rise apartment buildings and messy commercial malls are common scenery to make us associate hurried constructed urban outskirts. Therefore, it was our first mission to create GB own cultural scenery by this construction. Also, Gwangjang Yard where visitors and authors meet and part in annually held traditional culture events is very important space. It remains a lot of memories. To achieve clear feature of this space which is also GB’s symbolic place, this construction shall be built as background. So, long walls are stretched.

GB and Yongbongje are culture and wild. They are the relation between city and nature. This wall divides two areas to distinguish their functions but at the same time, link their areas.

Scenery seen through open space on the first floor is like picture in a frame. It made both areas meet impressively. This wall faces West. It blocks sunlight from West coming inside. The brown color of this concrete wall becomes strong brown and shines under sunlight in the late afternoon. Like sunlight scenery wavering on mud walls, this wall keeps all memories of events and stuffs developed in Biennale yard.

The inside of this wall has small city structure. Small yard, alley, and small parks are in where residents might meet and part frequently to find themselves as members of this small community. Controlled scenery is stretched toward GB but limitless scenery stretches toward Yongbongje. Angle between them appears, making two areas stay in tension and inside space dramatic.

Finally, all of these are the scenery that brown wall makes. This wall is culture wall. It contains memories of all the people who tried to create it. Therefore, this construction might be called the name.

相关POST
承孝相——履露斋建筑师事务所创始人/主持建筑师
1952年出生,毕业于首尔大学,他曾就读过维也纳工科大...
2015.10.21
请帖个标签,写个点评吧!
标签(多个标签用逗号隔开) 登录可保存标签
绑定新浪微博可评论

小贴士


标签收藏可以有利于您以后的内容分类管理
->进入收藏管理页