人物10241 项目5092 室内558 家居及产品165 文章2355 方案1351 摄影748 视频225 图书201 读者来稿 最新评论21,655 所有作品11133 所有图片150,127
1451374672740012.jpg
东润公寓 / DONGRUN APARTMENT
微博:转发 5 评论 0

封面照片
东润公寓 / DONGRUN APARTMENT
image © Praxis d'Architecture
所有图片及文字来源:http://www.praxisdarch.com/en/portfolio/dongrun-apartment/

 

地点: 北京宋庄
时间: 2009-2012
项目状态: 已建成
规模: 21,500平米
项目建筑师: 狄韶华
团队:狄翔杰,刘星,张晓东,冯淑娴,冯建成

随着过去十来年中国当代艺术的升温,年轻艺术家和各种与艺术相关的产业近几年不断涌入宋庄。当地原生态村民的小院除了农民自住以外,大部分已被租赁,并呈现短缺。原生态村落、艺术家、艺术产业和自由小商业之间的相互碰撞,以及外来人口的膨胀不可避免地带来建筑密度的增加。在这种情形下,中小面积的公寓、工作室、展厅和小商业的集合体成为一种自然生长出来的、适合当地需求的建设模式。与政府统一开发不同,宋庄特定的地域文化特征使得一栋建筑的建造通常由几方集资,建成后共同经营。东润公寓就是这样一个集合体,它的设计体现出建筑的内在成因和经营模式,是对当地特定文化环境的映射。它位于宋庄最主要道路一侧,十字环岛的东北角。基地东西长110米,南北进深20米。

建筑的底层是展厅和商业。公寓部分在二层以上,大约占总建筑面积的三分之二,因分属于三个投资人,业主希望从形式上有区分,突出各自的独立性。我们以公寓面宽为基准定义出一个标准户型的外观形式,在南立面上进行重复,通过基本单元有序的悬挑形成错动,发展出水平和垂直方向富有动感的体量变化,进而强调出办公和两部分公寓的清晰分界。于是集合体明确地呈现出四部分,一个底座和上面三个起伏的体块,为内容的不同提供了明显的标识。

公寓户型以中小面积为主,共四个单元,每个单元一梯四户。基本户型单位南向面宽4.5米,进深从9.7米到16米不等,从功能使用上和结构上都是最优的。户型净面积从50平方米到75平米不等。90平米以上较大的户型被设置在建筑的东侧尽端。办公部分平均每层面积约800平方米,围绕一个竖向交通核。标准办公室面宽是公寓的两倍。

较大的办公室被放置在西侧尽端,与东侧尽端设置较大公寓户型的目的一致,在不影响室内空间合理性的前提下给建筑东、西侧墙体量上的变化提供条件。框架剪力墙的结构体系和户型的简单并排设置,给改造和灵活使用和带来了可能。居住者和办公者都可以根据自己的需要选择一个或是多个并置的标准户型,将中间的非承重隔墙打通,获得开敞的大空间。结构上最大的悬挑距离柱中心3.6米,符合框架剪力墙结构在经济范围的要求。

建筑东西侧墙以及南立面的层间水平条带使用白色铝板。南侧室内地面以上900CM在外观上形成深色水平条带,采用两种材质的组合:带有圆孔图案的印纹玻璃,对室内规范要求的900CM高护栏产生一定的视觉遮挡;打孔金属板对空调室外机加以遮挡。交替的深色和浅色水平线条带被三个体块打断,进一步强调出各个部分之间的独立性。

Site: Songzhuang, Beijing
Time: 2009-2012
Status: Completed
Size: 21,500 sqm
Project Architect: Di Shaohua
Team: Di Xiangjie, Liu Xing, Zhang Xiaodong, Feng Shuxian, Feng Jiancheng

Songzhuang has received a continuous influx of young artists and art-related industries in the past few years, which has accompanied the rise in popularity of Chinese contemporary art over the last decade.  The local courtyard homes that originally housed village natives are now largely leased to outsiders and are in high demand.  The intermingling of the original village and its inhabitants with artists, art-related industries, and small businesses, as well as the growth of Songzhuang’s non-native population, have inevitably led to an increased concentration of architecture in Songzhuang.  Under this confluence of circumstances, small and medium-sized apartments, office buildings, galleries, and small businesses have developed naturally to satisfy local demand. In contrast to government-backed integrated development projects, Song Zhuang’s new construction projects are distinctive in that they are often funded and managed by multiple private parties.  Dongrun Apartments is one such collective endeavor.  Its intended purpose and management style are made manifest in its design, shedding light on the building’s local cultural setting.

The apartments are situated on the northeast corner of the roundabout alongside Songzhuang’s main thoroughfare.  The building extends 110 meters from East to West, and is 20 meters deep from North to South (entrance to rear).  The ground floor is comprised of galleries and businesses.  Apartments are located above and account for approximately two thirds of the building’s total floor area.  Because the building is collectively owned by three separate investors, the proprietors have requested the design of the building to reflect this division.

A facade module was created based on dimensions of a typical apartment unit.  This module has been repeated with in incremental increase on each subsequent floor so as to create a pattern that leaves the viewer a sense of movement.  The vertical division between the volumes of overhanging and the inverse-steps serves to clearly demarcate the boundaries between the building’s offices and two apartment sections.  Consequently, the building massing contains four sections: a ground floor and three high rise sections, whose division speaks to their differing contents.

The apartments are primarily small and medium-sized.  A basic apartment is 4.5 meters wide, and depth ranges from 9.7 to 16 meters.  Small to mid-sized apartment ranges from 50 to 75 square meters per apartment.  Larger apartments in the range of 90 square meters and above are located along the building’s easternmost facade.  The building’s office section has an approximate average area of 800 square meters per floor, and features a central, vertical transportation nexus.  The standard width of an individual office is twice that of a standard apartment.

The structure of framed shear wall and the side-by-side arrangement of its apartments open the building to remodeling and versatile use.  Residents may select one or more collocated standard living or working units according to their needs, and are free to create a wide-open space by removing the partitions between units, which do not bear any structural weight.  The largest structural overhang protrudes 3.6 meters in accordance with the economic demands of a framed shear wall structure.

The building’s east and west walls as well as the bands between floors on its south side are paneled with white aluminum.  The façade of the south wall also features a dark band composed of two separate materials and extending 90 centimeters above each floor level.  Its perforated metal panel serves to cover the exterior air conditioning unit, and its similarly-patterned printed glass visually obscures the required 90 cm indoor guardrail.  The alternating dark and light-colored bands are broken at the division between each of the building’s three vertical sections, which further emphasizes each segment’s independence.

相关POST
狄韶华——第一实践建筑设计工作室创始人
2009年创建第一实践建筑设计工作室。天津大学建筑设计...
林绿 H·X 等2人赞过
2016.09.29
请帖个标签,写个点评吧!
标签(多个标签用逗号隔开) 登录可保存标签
绑定新浪微博可评论

小贴士


标签收藏可以有利于您以后的内容分类管理
->进入收藏管理页