人物10120 项目5045 室内537 家居及产品159 文章2338 方案1330 摄影732 视频224 图书201 专栏99 读者来稿 最新评论21,631 所有作品11011 所有图片147,905
1469458052669340.jpg
第一实践工作室 / PRAXIS D’STUDIO
微博:转发 3 评论 0

封面照片
第一实践工作室 / PRAXIS D’STUDIO
image © Praxis d'Architecture
所有图片及文字来源:第一实践建筑设计工作室

 

地点: 北京朝阳
时间: 2013
项目状态: 已建成
规模: 300平米
设计者: 狄韶华、冯建成、卢冬夏、刘星、冯淑娴

现存空间是一个两层高的轻钢玻璃体块,南北35米,东西5米,西面依靠着另一座房子的外侧砖墙,东面是园区停车场。 我们感到白天中无处不在的光线和停车场的景象很难使人放松,层高过低使人感到沉闷压抑,空间比例过于扁长使人找不到归属感。

因此为使空间感觉放松、开敞、有归属感,一部分楼板被拆掉从而获得一个通高空间;面向停车场的大玻璃被付上一层阳光板;一面弧形墙被设置在高空间里。玻璃上附的阳光板遮挡视线、给室内带来匀质光,同时起到保温隔热的作用。弧形隔断墙由钢龙骨和阳光板制成,内部设置了LED灯带,从而获得在白天里的一处暗谧;在黑夜里的一方明亮。

灯墙
长:10米
高:2.4米
厚:16.5厘米
围合空间:12平米
材料:钢、阳光板、LED灯带
造价:24000人民币

Site: Chaoyang, Beijing
Time: 2013
Status: Completed
Size: 300 sqm
Designed by: Di Shaohua, Feng Jiancheng, Lu Dongxia, Liu Xing, Feng Shuxian

A space for thinking, a living room, a party place….with a wall of light….

The given condition of the space was a two-story light steel frame structure glass box that is an annex to a brick storage building. It measures 35m from north to south and 5m from east to west.  The west side is attached to the exterior brick wall of the storage and the east side faces a parking lot.

To be used as workplace, spatially, we felt the brightness and the car park during day time were too omnipresent to feel relaxed, the floor height was too low to feel breathable, and the proportion of the space was too linear to feel positioned. Apart from these, the light steel structure with a roof of sandwiched color steel plate combined with a full glass facade made the space practically a green house. Since we only got a maximum 4 year lease, the renovation had to be simple and economical.

The intention of the design was to create a space for thinking. For many of us, the higher the space, the further our thinking goes. Our minds work the best when the space provides physical comfort, feels relaxed, breathable and positioned.

Therefore, a portion of floor slab was taken out to create a double high space between the entry way and the work sector. A curved wall was made inside the double high space, and it was made of steel frame and sun panels with LED lights embedded, providing some darkness during daytime for projection. At night time it becomes a wall of light, surrounding into a space of intimacy. The glass facing the parking lot was applied with a layer of sun panel from inside that is used for the wall of light, so that it blurs the view of the parking lot to gives the studio some privacy, provides diffused light, and acts as thermal insulate.

To spend least money possible yet to achieve multiple purpose, the quality of the sun panel is crucial. The chosen one was a result of a thorough search not only in the shops but also in factory storage. Among tons of different samples we finally found one in a warehouse rarely seen in the market that has the needed transparency, thickness, and most importantly, with a reasonable price.

The fixed and movable furniture are mostly designed by ourselves. The book shelf against the stair is made of rectangular wood frames that allow flexible assembly to adapt to different wall shapes and accommodate books of different sizes. The front desk has a curved surface that was made from layers of extruded foam board, and from this 3D surface we generated benches and a floor lamp out of PVC tube. Lighting, furniture and decoration includes “Pipe Sospensione” designed by Herzog & De Meuron, Sofa by Halo, paintings by Gang Zhao.

Features of the wall of light
Length: 10m
Height: 2.4m
Thickness: 16.5cm
Space enclosed: 12 sqm
Material: steel, sun panel, LED light belt
Cost of lamp partition: 24000 RMB

相关POST
狄韶华——第一实践建筑设计工作室创始人
2009年创建第一实践建筑设计工作室。天津大学建筑设计...
林绿 sqqdiaw 等2人赞过
2016.09.29
请帖个标签,写个点评吧!
标签(多个标签用逗号隔开) 登录可保存标签
绑定新浪微博可评论

小贴士


标签收藏可以有利于您以后的内容分类管理
->进入收藏管理页