人物10949 项目5420 室内694 家居及产品166 文章2617 方案1452 摄影850 视频247 图书207 读者来稿 最新评论21,750 所有作品12066 所有图片165,277
1643703690888660.jpg
北京十渡拾光阅影民宿

封面照片
所有图片及文字来源:李根建筑设计(北京)有限公司

 

此项目位于北京景区房山十渡,甲方自己的宅基地希望设计为中高端民宿用于经营。

This project is located in Shidu, Fangshan, a scenic spot in Beijing. Party A’s own homestead hopes to be designed as a mid-to-high-end homestay for operation.

 

场地东西有邻居,北侧为主要道路,南侧支路狭窄,在一层二层的标高都被四邻遮挡了景观,所以设计希望营造一个内部的独立世界。前院在满足3个车位的情况下,将餐厅、客厅、厨房、收银等空间置于南侧,二层的平面布局使得前院得以部分架空形成灰空间。首层通高的中庭引入天窗的自然光线,自然光可以一直射入到首层的鱼池。大门设计为电动推拉门,可以满足车行人行的两种可能。

There are neighbors in the east and west of the site, the main road on the north side, and the narrow branch road on the south side. The elevations on the first and second floors are blocked by the neighbors, so the design hopes to create an internal independent world. The dining room, living room, kitchen, cashier and other spaces are placed on the south side of the front yard under the condition that it can accommodate 3 parking spaces. The plane layout of the second floor allows the front yard to be partially overhead to form a gray space. The double-height atrium on the first floor introduces natural light from skylights, and natural light can be injected into the fish pond on the first floor. The gate is designed as an electric sliding door, which can meet the two possibilities of pedestrians and pedestrians.

 

二楼三间客房和三楼一间客房都通过光线设计的不同形成了不同的四种居住体验:“圆天”(可以仰望星空),“线之光”(斜向上45度的高窗屏蔽了周围嘈杂的环境,引入高处的山景,且窄条形窗户在墙面上形成了一条线的光斑,随着时间变化光线在墙上的投影在不断变化,使得人们可以感知到时光流逝),“碎窗”(通过大小不同,形状不同,位置不同的多个窗户形成大大小小的光斑投射到客房内部,使得居住其中的游客获得超出日常的居住体验),“十字”(四色玻璃在漏斗形的装饰下别具一种宗教般的体验)。二楼屋顶南侧设计为一个玻璃+冲孔板的类似三明治结构的秋千休息区,一方面可以遮阳且形成多变的光影效果,一方面到了晚上冲孔铝板内部的暗藏灯带透过圆孔形成独特的光线效果。

The three guest rooms on the second floor and one guest room on the third floor form four different living experiences through the different light designs: “round sky” (you can look up at the starry sky), “line of light” (shielded by a 45-degree slanted high window) The surrounding noisy environment is introduced, the high mountain view is introduced, and the narrow strip windows form a line of light spots on the wall. The projection of the light on the wall changes with time, so that people can perceive the passage of time ), “Broken Windows” (through multiple windows of different sizes, shapes and positions, large and small light spots are projected into the interior of the guest room, so that the tourists living in it can get a living experience beyond the daily life), “cross” (four colors The glass under the funnel-shaped decoration has a religious experience). The south side of the roof on the second floor is designed as a swing rest area similar to a sandwich structure of glass + perforated plate. On the one hand, it can shade the sun and form a changeable light and shadow effect. Create a unique light effect.

 

材料使用方面,电动推拉门设计为红雪松和拉板网的类三明治结构,限位轮保证了电动推拉不发生侧移。采用U型玻璃既屏蔽了周围杂乱的环境,又获得了较好的采光。最终使得游客在一层二层不会看到四周杂乱的景象,获得内心的宁静,屋顶的花箱也是为了遮挡低处的别人家的楼梯间,从而使游客达到仰望看山的目的。

In terms of material use, the electric sliding door is designed as a sandwich-like structure of red cedar and pull plate net, and the limit wheel ensures that the electric sliding door does not move sideways. The use of U-shaped glass not only shields the surrounding messy environment, but also obtains better lighting. In the end, visitors will not see the cluttered scene around on the first and second floors, and gain inner peace. The flower box on the roof is also used to block the stairwells of other people’s homes at a low place, so that tourists can achieve the purpose of looking up at the mountains.

 

 

2022.02.08
请帖个标签,写个点评吧!
标签(多个标签用逗号隔开) 登录可保存标签
绑定新浪微博可评论

小贴士


标签收藏可以有利于您以后的内容分类管理
->进入收藏管理页