人物10145 项目5074 室内551 家居及产品165 文章2352 方案1337 摄影743 视频224 图书201 读者来稿 最新评论21,648 所有作品11083 所有图片149,289
JewelBOX_entry north
宝盒独立屋(Jewel Box)
微博:转发 3 评论 1

封面照片
宝盒独立屋(Jewel Box)
image © dps_世天建筑
所有图片及文字来源:dps_世天建筑

 

建筑的构造——新颖别致
为了把容积率最大化,设计师想出一个解决方案:一个长方型错层式的建筑主体,加上一个用壳状结构打造出的四坡屋顶 (Hipped Roof)。

建筑东侧的壳状结构可以吸收每天早晨阳光所产生的热量,而光线通透的西侧玻璃幕墙则可以让午后的阳光照射到整个建筑同时激活在这一侧精心打造的散热墙,可以随着太阳的照射角度变化而变化,为建筑抵挡热量。

北侧作为住宅的入口,设计师在这一侧墙体的上方安装了玻璃镜面幕墙以保证让充足的阳光照射进住宅内部。

在住宅的南边,考虑到有一个辽阔的视野可以欣赏到这一地区的湖泊和远处的山峰.设计师充分利用这点,从北侧入口设计出一系列较小的窗口,可以让进入住宅区域的人视觉上得以循序渐进,直至进入的住宅最南边室外露台——一整片美丽的山水景象让视线豁然开朗。

设计的理念——绿色环保
住宅充分利用主动式与被动式能源,使用太阳能和地热能来制热/冷及发电。建筑结构是由再生混凝土,钢材及木材组成,由混凝土打造的外壳上可以种植多种多样的绿色植物,迅速地让建筑墙面变成一个个“小花园”。

打开状的外形与鲜明的色彩给整个建筑带来了活力。根据阳光强弱自动调节的垂直百叶窗为建筑的立面增加了动感,在实现节能环保的同时令建筑得以呼吸。墙面窗页的开阖也令建筑的透视性更加多样,增强了建筑内部使用者与外界的互动。

设计师想要表现的是一个深蕴其道的矛盾体,在感受到厚重的同时又仿佛能漂浮于大地,既能表现出外部的张力与又不失内在的平静与柔和。

名字的由来——稀世藏品
建筑物的身体就像是一个“悬浮”的耐候钢盒 (Core-ten Box),外部的壳状结构让建筑本身既有所显现又有所遮掩。向外倾斜的东侧墙体使建筑的外部构造看上去更像是一个被打开的纸盒,让内部悬浮的耐候钢盒犹如一块稀世瑰宝展现在大自然面前,因此我们用“宝盒”来为其命名。

Site analysis:
The parcel itself is very long and narrow with a significant level change throughout the whole site. With views afforded to the south and to the west.  And with the client interested in maximizing the plot ratio. It was soon decided on a long primary body on split levels, with an outer shell structure creating a necessary hipped roof. The shell would take up most the heat-gain during the earlier parts of the day and a more transparent side would let the hot afternoon sun penetrate the structure and activate a heat sink wall on the western side of the villa.  The north would be left secure but sufficiently transparent to let ample light in. A sense of security in this direction was needed for the simple reason that it was to become the entry to the villa and the property in general. To the south there is an astounding view over one of the major lakes in the region.  To take full advantage of this we created a series of minor views as you approach and enter from the north and then finally opened to the view outside the outer shell with a series of protruding horizontal and vertical planes to direct the view but also shield from the direct solar exposure during the long summer days.

Architectural analysis:
Now searching for an architectural language coherent with our views and that of the clients’ and their time in Asia. Also taking into consideration the neighbors and the communes perceived wishes we entered into the ideas of a constructed landscape. It had to be zen but not foreign to the local natural beauty. We would have to rely on local materials that still embody the specific ideas of the client. We were also asked to respect the Swiss energy efficiency and ECO standards called Minergy and Minergy-ECO.  This since the client is also in the environmental consultancy business, and felt it not possible for his image that his own house did not meet the local energy and eco certification standards.  The Swiss Minergy institute gives a lot of focus on specific systems and materials to comply and allow for very little flexibility.  These constraints were not in line with the client’s ideas, and nor with ours….  However, after lots of battling and proof finding we have finally succeeded and the villa has gotten its certifications and its occupancy permit. Hopefully it will also succeed in being energy neutral, but that we will obviously see first after the first year of running the systems at their optimum. The villa uses both active and passive energy sources, with focus on solar and geothermal, both for heat/chill and for electricity. Notably the western elevation being protected by vertical PVC sun shades that follow the path of the sun.

Architectural Language:
The Villa is a mixed material structure utilizing recycled concrete, steel and wood as primary structural systems. The outer shell quickly became a multi faceted garden over a concrete structure. Partially opening itself up and revealing the primary body. We wanted something heavy but contradictory, suspended, creating a tension and through that tension an inherent calm. The primary body became a suspended core-ten box, being revealed in certain parts and covered by the shell structure in others. We imagined that this outer shell is a box that is in the process of being opened, hence the outward leaning eastern wall, and the suspended piece of metal became a jewel that is revealed as the box opens up. This notion has given the name to the villa: Villa Jewel box.

2015.05.26
请帖个标签,写个点评吧!
标签(多个标签用逗号隔开) 登录可保存标签
绑定新浪微博可评论

小贴士


标签收藏可以有利于您以后的内容分类管理
->进入收藏管理页