人物10334 项目5163 室内579 家居及产品163 文章2374 方案1373 摄影781 视频225 图书201 读者来稿 最新评论21,698 所有作品11327 所有图片153,813
1496747665934096.jpg
798厂房改造無料画室
微博:转发 19 评论 5

封面照片
798厂房改造無料画室
image © 小山丘舍
所有图片及文字来源:https://site.douban.com/291230/widget/photos/193082218/

 

生活是一个主题,生长是一种状态。

在设计这个空间之前,我们首先要了解生活在这里的主人,他是我们的好友。他希望在他的生活空间里可以和朋友们一起聊天喝茶,也可以和学生们一起画画,可以照料他无比热爱的花草,可以收藏他迷恋的旧物。于是这个建于60年代的老仓库就成了他理想生活的选择,并给它起了个奇怪的名字“无料”画室。我们只知道这是日语中免费的意思,至于“无料”的真实含义大概只有主人自己才知道,有的时候我们会开玩笑说“无料画室其实很有料喔”。

接下来我们开始思考两个问题,一个艺术家在“无料”画室的生活应该是什么样的状态?什么样的空间才符合“无料”的生活主题?这是“小山丘舍”团队用一年的时间来设计并解决的两个问题。

在设计过程中,我们充分了解主人的每一株花草和每幅绘画作品甚至每一个珍藏的小物件,使其妥善安置。但这些自然生长的东西和生活的痕迹是很难用图纸来设计的。最后我们几乎不去考虑略显僵化的方案图纸,而是和工人一同进入现场进行设计施工,这个时候似乎感觉自己成为了工匠。

在实施过程中设计师始终坚持弱化设计的存在、尊重原建筑的结构、强化主人的喜好。在这个项目中设计师更像是这个空间的生活参与者,而非刻意设计某些不必要的装饰。

对建筑适度修缮,完成基本居住功能,保留很多老房子的使用痕迹,还原建筑的本质。我们认为这样就足够了,也许有人认为简陋,但也许这正契合他书房里的那幅“陋室铭”,“……南阳诸葛庐,西蜀子云亭。孔子云:何陋之有?

在所有花草摆放就位后的傍晚,我们打开门窗,感受丝缕微风,看着树影婆娑,胖杏终于摘掉小丑面具与我们一起喝上一杯浓浓的“无料”咖啡。

我们希望设计退后,而生活向前,做无设计的设计,做可以生长的设计。

Life is a theme and growth is a atate.

Before  designing  the  project, we  should  understand  its  owner at frist. He  is  a  friend  of  ours.  In  his living  space  ,he  wishes  to chat and  drink  tea  with  his  loving  flowers  and  plants, to  collect  infatuating past  heritage. So the  old  warehouse built  in  60’s  becomes  his  best  choice  for  his  ideal  life,and  is  named  strangely  “Studio  without  material “.We call  know  that  the  name means “free of  charge”in  Japanese.But  we  hold  that only the  owner  himself  knows  its  real  joke:”In fact, there’re  many  materials  in  Studio  without  Material”.

After that, we  start  to  think  over  two  problems: fristly ,what  is  the  life state  for  an  artist  living  in  studio  without  Material ,and

Secondly, what  kind  of  space  accords  the  life  theme”without   material “. Our  “Hills House”team  spent  a  whole  year  on  designing  and  solving  these  two  problems.

In  the  process of  designing  we  fully comprehend  the  owner,  his  flowers  and   plants, every  painting ,even  every  precious  article. And  all  of  them  are  well  arranged.  But  the  naturally-grown  plant  and  the  trace  of  life  are  difficult  to  be  designed  on  the  drawings.  Finally  we  almost  ignore  the  slightly  stereotyped  scheme  drawing.  Instead, we  enter  the  work  site  to  design  and carry  out  construstion,  together  with  the  workers. At  this  time  we  feel  to  become  craftsmen  ourselves.

In   the   process  of  implementing. The  designers  always  insist  on  weakening  the existence  of  design, respect  the  original  structure

and  strengthen  the  owner’s  love.  In  this  proiect ,the  designers are  more like  the  participants   in  this  life  space.  They  are not  meticulous  about  designing  some  unneccessary  decorations.

We  repaired  the  building  appropriately , accomplished  the  basic  function  for  living , reserved  many  used  traces  of  the  old house, restored the  innate  character  of  the  building.We  think  it enough.

Perhaps  some  one  think  it  simple  and  crude. But  it  just  agrees

with  the  phrases  of  <Humble  Room  Epigraph> on  the  wall  of  the  ower’s  study:”…Zhuge’s  Cottage  in  Nanyang  ,Ziyun’s  Pavilion  in  Xishu. Confucius  interrogates:  is  there  any  humbleness?”

In  the  evening when  all  the  flowers  and  plants  were  taken  their  places, we  opened  doors  and  windows ,  feeling a breath  of air and  seeing  the  whirl  of  trees.  Fatty-apricot took off  his  clown-mask  and  drank  a  strong  cup  of  “non- material  coffee”with  we .  We wish  for  design  to  retreat, for  life  to  advance, for  design  without   designing  and  for  design  to  grow  up.

2017.06.29
请帖个标签,写个点评吧!
标签(多个标签用逗号隔开) 登录可保存标签
绑定新浪微博可评论

小贴士


标签收藏可以有利于您以后的内容分类管理
->进入收藏管理页