暖男空间:大连KEYMEN男装定制店
155

该项目是分别位于大连市市区中山路上和开发区哈尔滨路上的两处男装定制店,委托方希望它们同时进展、调性一致。

The project includes two bespoke gentlemen's wear shops, located on Zhongshan Road in Dalian city and Harbin Road in the development zone. The client hopes that they will progress at the same time and have the same tonality.

 

首先品牌的定位是更年轻化的西装,面对更年轻的客户群,所以我们开始就不会考虑普遍的“深木英伦风”。并且从风格的角度来说,我们不喜欢以一个名字定义一个风格的创作手法,例如“美式乡村”、“法式田园”,这些普遍都是符号的堆砌,而不是对具体空间感受的探讨,我们希望我们的设计结果不应该是用一个笼统的词汇概括的,而应该是饱满的、立体的、难以一言以蔽之的。

First of all, the positioning of the brand is younger suits, facing younger customers, so we will not consider the general "deep wood British style" at the beginning. And from the perspective of style, we don't like to define a style by one name, such as "American countryside" and "French garden". These are generally the stacking of symbols, not the discussion of specific space temperament. We hope that our design results should not be summarized in a general vocabulary, but should be full and multidimensional.

 

人都是有思维惯性的,而这种思维惯性也是空间体验感的一部分,比如一提到定制,人们会不自觉的想到“英伦风”,毕竟西装不是中国文化的自然产物,如果我们硬性拔除这种“俗成印象”,可能会让人感觉“不像”,进一步会影响消费行为,所以我们还是希望空间中有些“欧范儿”的影子。我们对一个年轻化的空间首先考虑的就是简洁的感觉,简洁的东西也往往容易显得很男性化,而我们希望在这种男性化的感受中再找到一些柔和,更符合现代年轻人的气质,就像一个暖男。拱券是一个常见的欧式建筑元素,将他几何化之后可能还碰撞出一些有趣的“欧式感”,而简化后的拱券同时具备简洁和柔和。于是我们以“简化的拱券”作为空间线索,将空间的动线穿起来,塑造一个“暖男空间”。

People have the habit of thinking, and this habit of thinking is also a part of space experience. For example, when it comes to customization, people will unconsciously think of "British style", after all, suits are not a natural product of Chinese culture. If we remove this kind of "conventional impression" rigidly, it may make people feel "strange" and further affect their consumption behavior. So we still hope that there will be some "european style" in the space. Our first consideration for a younger place is the sense of simplicity, simple things also tend to be very masculine,and we hope to find some softness in this masculine feeling, it is more in line with the temperament of today's young people, like sweet men. Arch is a common European architectural element, after geometrized, some thing interesting may appears, and the simplified arch has both simplicity and softness. So we use the "simplified arch" as the spatial clue, it puts the flownline of the space together, a "space of sweet men" created.

 
中山店位于大连市最繁华的地段,它的外立面是个比较方正的“盒子”,我们将它进一步简化后加了一个发光雨棚,晚上这里会是一个温暖的街角。

The first store is located in the most prosperous area of Dalian. Its facade is a square "box". We further simplified it and added a luminous canopy. It is a warm street corner at night.

 

这个店比较小,入口区就直接是一个展示和洽谈的空间,我们将这里组织成一组交错的拱券的关系,中心顶部用几何化的语言塑造了一处发光的拱肋,多少有些哥特式飞券的感觉,我们希望它有些“欧式”的影子。

The store is a little bit small, and the entrance area is a space for exhibition and talking area. We organize it into a group of staggered arches. On the top of the center, we designed a luminous arch rib with geometric language, which is more or less Gothic. We hope it has some "european style".

 

这里的桌椅我们也都选择了不锈钢和亚克力的材质,这样感觉更轻盈、现代、年轻化,空间中突出的主体还是产品。

We also choose stainless steel and acrylic materials for the desks and chairs here, which makes them feel lighter and younger. The protagonist in the space is still products.

 

从入口空间进入内部空间我们希望人们的感受也是越来越温暖,就像一个人的气质,越接触越发现“它”是个“暖男”。

From the entrance space to the interior space, we hope that people feel more and more warm, just like a person's temperament. The more they come into contact, the more they find that "it" is a "sweet man".

 

除了空间气质以外,我们把定制服务过程中的进一步沟通所需的必要功能都集中放在这里,客人和店员在这能探讨定制的每个细节。

In addition to the space temperament, we focus on the necessary functions for further communication in the process of customized service, where customers and shop assistants can discuss every detail of customization.

 

除此之外,我们还在空间中设置了一些“小惊喜”。这里可能放着一些给客人的小礼物。这里从墙面里拉出一些面料和配饰方便定制挑选。

In addition, we also set up some "little surprises" in the space. There may be some small gifts for the guests here. Here we pull out some fabrics and accessories from the wall to facilitate customization and selection.

 

我们把店里的一些特殊刺绣工艺做成相框放在桌上随时展示。

We make some special embroidery crafts into picture frames and put them on the table for display.

 

开发区店位于委托人集团公司楼下的临街商铺,这里的原貌就是一排被一个个“钻石切割形”柱子分割开的商铺,委托人希望我们能将店铺外立面设计的与相邻商铺不要太脱节,于是我们首先保留了这些“分割柱子”。由于这里朝南,白天阳光会暴晒室内的产品,所以我们从功能角度考虑直先接做一排遮阳棚。

The second store is located in the street shop on the ground floor of the client group company, the original appearance here is a row of shops divided by "diamond cut" pillars, the client hopes that the facade design of the shop will not be too out of touch with the adjacent shops, so we kept these "dividing pillars" first. As it faces south, the sun will be exposed to indoor products in the daytime, so we consider from the functional point of view to make a row of sunshades.

 

橱窗部分除了展示产品,我们希望它也能更通透,从外面就能直接看到室内的“暖男”气氛,而室内由于有一些原有结构的限制,拱形关系不能和外立面对位,我们就干脆把它们做成不同的节奏,这样走在街上向室内看反而有种特殊的动感。

In addition to displaying the products in the window, we hope it can be more transparent, so that we can directly see the "sweet men" atmosphere in the room from the outside. However, due to the limitation of the original structure, the indoor arch can not be opposite to the facade arch, so we just make them into different rhythms. Walking on the street we look into indoors, it has a special dynamic.

 

室内的前厅空间挑高较高,我们用一个整体的拱券贯穿整个空间,这样模糊了天花和墙面的界限,让左侧产品区的背景更加简洁,突出产品,右侧几何化的“发光拱肋”,继续延续“哥特式飞券”的形象感。

The space of the front hall is very high. We use a whole arch to run through the whole space, which blurs the boundary between the ceiling and the wall, and makes the background of the left product area more concise and highlights the products, The geometric "luminous arch rib" on the right continues the image of "european style".

 

里面的男装区继续延续“进一步温暖”的空间感受。

The men's area inside continues the space feeling of "warmer".


内部的走廊和前厅围合成一个环形动线,这个走廊将女装区、女装量体区、团购区、修改区穿了起来,这里的每个“隔间”我们都希望客人有种想要停留的感觉。除此之外,我们也希望这样没窗的空间反而更有趣。

The inner corridor and the front hall form a circular flownline. This corridor integrates several functional spaces. We want our guests to feel like they want to stay in each "compartment" here. Besides, we also hope that this windowless place will be more interesting on the contrary.

 

产品展柜是空间的核心,我们在这里也设计了多层次的灯光,加上更现代的展示方式,更加烘托产品的品质。

The product display cabinet is the core of the room. We have designed multi-level lighting here. With more modern display methods, the quality of the products is more enhanced.

 

卫生间是一个空间品质体现的重点之一,我们希望这里也很酷。

The toilet is one of the key points of space quality, and we hope it's cool as well.

2007级专业第一名考入中央美术学院建筑学院
2015年创立北京鳞见设计工作室(LINJIAN Design Studio)
荣获:2019中国设计年度大会年度人物“年度青年设计专家”荣誉称号
作者/author
赵洋
主案设计师
第一作者/1st author
赵洋
主案设计师
项目主持人/pd
赵洋
主案设计师
主设计师/chief designer
赵洋
主案设计师
设计总监/design director
赵洋
主案设计师
第一设计师/1st designer
赵洋
主案设计师
建筑师/architect
赵洋
主案设计师
艺术/art
赵洋
主案设计师
室内设计师/interior designer
赵洋
主案设计师
灯光设计/light design
赵洋
主案设计师
室内设计/interior design
鳞见设计工作室
www.linjiandesign.com
软装设计/interior decoration
鳞见设计工作室
www.linjiandesign.com
灯光设计/light design
鳞见设计工作室
www.linjiandesign.com
建筑摄影/architectural Photographer
鳞见设计工作室
www.linjiandesign.com
数据/data
功能/program: 商业建筑 艺术品 专业商店 环境小品
材料/material: 玻璃 涂料及抹灰 膜 木材 吊顶
高度分类/height cat.: 低层建筑
是否公共/is public: 未知
相关外部链接
Post数字编号:1895053