人物10897 项目5382 室内673 家居及产品166 文章2444 方案1437 摄影846 视频247 图书207 读者来稿 最新评论21,741 所有作品11826 所有图片163,303
1419587496653769.jpg
苏圣亮/星巴克世博会最佳实践区特别店/原作设计工作室Original Design Studio
微博:转发 7 评论 0

封面照片
苏圣亮/星巴克世博会最佳实践区特别店/原作设计工作室Original Design Studio
image © 苏圣亮
所有图片及文字来源:苏圣亮

 

喧嚣后的上海世博会浦西城市最佳实践区近年来逐步转变为集创意设计、交流展示、娱乐体验为一体的文化创意街区,星巴克特别店被添置其中,以完善园区配套。

作为后来者,在这样一个已然穷尽了各种造型可能的场所,在一个已然对各种造型审美疲劳的后世博会时代,建筑师选择植入形体简单的玻璃方盒子予以应对。连续的外置斜向玻璃肋将周遭极度丰富的影像切片化处理,纷繁中寻找统一。玻璃方盒子的中部面向道路有一个小的开口,内部一个旋转45度的庭院将行人从道路引入,庭院的角度与周边两条园区主要道路平行。庭院由几片白卵石肌理的片墙围和而成。片墙提供了一种隐约的指向,它带有含蓄的邀请意味,在进入与不进入之间存在着些许犹豫与微妙的不确定感。横向长窗以极平静的方式悄然打开窥视的通道,却又拒绝实质性的接触。在“迎”与“拒”之间左右摇摆构成了暧昧的态度。院内栽植了一棵乌桕,提供了四季多变的表情。墙面与地面均为白色卵石铺砌,以此为纸,阳光为笔,乌桕丰富的枝桠所形成的变幻光影与树下两块石头共同构筑了喧闹园区中心平静的图景。

建筑面向公园一侧界面完全打开,营业区为出挑无柱空间,从室内外看形成一幅连续的宽幅长卷。建筑利用高达1500mm的主梁划分定义空间。封头梁延伸至立面,成为整个屋顶结构逻辑的外化表现,参与内庭院的构图,免去了立面装饰的纠结。主梁两两一组的形式双梁出挑,利用双梁间的空间顺势将设备管线一并梳理收纳,由此解放出其余的大片完整空间,实现“建筑结构设备一体化”的目标。

循着一个藏于片墙之后的室外钢楼梯一路向上,便可上到建筑的屋面。屋面兼做咖啡厅的外摆服务区,提供了不同标高的观园视角。作为底层庭院的延续,地面铺装亦选用白色卵石,在非营业时间向公众开放。

建筑师:原作设计工作室(章明/张姿)
设计团队:张姿、章明、孙嘉龙、张之光
项目地点:上海市2010世博会城市最佳实践区(南车站路564号)
设计时间:2012/10-2013/2
建成时间:2014/2
建筑面积:500平方米

After all the hoopla of Shanghai World Exposition, the best practical district in Puxi City has developed into a cultural creativity block integrated
with creative design, exchange and display, and entertainment experience in recent years. Starbucks have been added to improve the zonal facilities.

As a later comer, in such a place with all sorts of possible modeling, the architects choose the simple form of glass boxes to deal with the aesthetic

fatigue about the diverse modeling after the expo. The continuous external oblique glass ribs processed the extremely rich shadows around into
slices, looking for unification among complication.

The central section of these glass boxes had a small opening towards the road. Inside, a rotated 45 degrees courtyard introduced the pedestrians

from the road. The angle of the courtyard paralleled to the main roads in the surrounding two districts. The courtyard was rounded by a few walls
with white pebbles texture. The walls provided a subtle direction, and they had a sense of implicit invitation, which had a subtle and hesitating
sense of uncertainty between entering and not entering. The lateral window quietly opened the passage in an extremely calm way, but refused to
have substantive contact, which formed an ambiguous attitude between greeting and resisting.

A Chinese tallow tree is planted in the yard to provide seasonally changing expression. Taking the white pebble paved ground and wall as paper

while sunshine as pen, we have drawn a calm scenery in the center of lively garden using two stones under the tree and changing shadow shaped
by the tallow sprigs.

One side of the building facing the park has been unfolded completely, and  the business area presents column-free structure, developing a

continuous extended picture seen from interior and exterior of this building. This building makes fully use of the girder (1500mm height) to
divide the space. The end of this girder is extended to the facade, becoming the full embodiment of externalisation of the whole roof’s logical
structure. It is involved in the composition of picture in the inside courtyard, avoiding the disturbing structure of facade decoration. Two girders
are sorted into one group to reveal double-beam. The pipelines of equipment are collected together by taking the advantage of the space between
double-beam, therefore, an extensive and complete space can be laid out to realise the goal of ‘the integration of construction,structure and
equipment’.

A steel stair behind the wall leads people up to the building roof which serves as the extending area of cafe, providing different sights in another

height. White pebble is chosen as paving material once more in order to extend ground yard. The roof is open to public in non-business hours.

Architect: Original Design Studio (Zhang Ming / Zhang Zi)

Design Team: Zhang Zi, Zhang Ming, Sun Jialong, Zhang Zhiguang
Location: Urban Best Practices Area of 2010 EXPO, Shanghai, China
Design Period: 2012/10-2013/2
Completion: 2014/2
Building Area: 500㎡

Tonywen 张超 zjzjhsj 等3人赞过
2014.12.30
请帖个标签,写个点评吧!
标签(多个标签用逗号隔开) 登录可保存标签
绑定新浪微博可评论

小贴士


标签收藏可以有利于您以后的内容分类管理
->进入收藏管理页


blog comments powered by Disqus