人物10384 项目5178 室内583 家居及产品164 文章2385 方案1382 摄影785 视频225 图书201 读者来稿 最新评论21,712 所有作品11377 所有图片154,641
1436489202339936.jpg
方案/诗意田园—-悠然居 LEISURELY

封面照片
所有图片及文字来源:朴真

 

“悠然居”是为地震后的农村居民设计,既要满足抗震的要求,还要符合当地特色和具有人道主义关怀。

我们团队查阅了抗震材料相关书籍,决定采用的是价格低廉且生态环保的夯土建筑材料,它随处可见,只要经过夯实就可以拔地而起成一座屋舍。夯土质量相对于其它建筑材料质量较轻,能避免震后人员伤亡。但夯土建筑材料的拉伸性不强,在地震时容易墙体分裂、坍塌甚至是墙与墙分离。对于这个问题,我们团队采用了在墙体每500mm高加入竹条或藤条进行横向加固,每500mm宽加入5年以上的整根老竹或木材进行纵向加固,并在墙与墙进行了叠加加固拉伸设计,提高了房屋的抗震。

“悠然居“还充分吸收了尼泊尔当地的地域元素:雕刻精美的门窗;独特的色彩;上宽下窄的建筑结构以及浓厚的宗教文化。她的基本色调为橘黄色,给人温暖和朴素的感觉,再加上当地特色的木雕门窗和建筑造型,让灾民有重返家园之感。为满足乡村的养畜与粮食存储的需要,我们团队设计了牲畜棚与储物间,并配有环保的沼气池。灾区地处高寒地区,我们设计的是双层保暖的玻璃,还设计了火炉供居民取暖,而且夯土建筑有一定的生态调节功能,冬暖而夏凉。除了这些我们还把屋顶设计成有一定倾斜的平面,既有利于房屋的排水,又有利于居民晾晒谷物。最重要的是未来满足居民的信仰需求以及给灾民心理慰藉,我们在二楼设计了一个专门供奉神灵的神堂。

她坐落在尼泊尔乡村山地的平地上,颇有陶渊明诗句中”采菊东篱下,悠然见南山。”的田园诗意。灾民居住在这屋舍,他们的悲伤会自然而然的淡化,获得内心的平静祥和。故取名为“悠然居”。

“Leisurely” is designed for rural residents after the earthquake, it is necessary to meet the seismic requirements, and in accordance with local characteristics and humanitarian care.

Our team check out the seismic material related books, decided to adopt are inexpensive and eco-friendly rammed-earth construction materials, it can be seen everywhere, as long as After ramming can be built into a House.Rammed-earth quality lighter quality compared to other building materials, avoiding casualties after the quake.But stretch of rammed earth construction materials are not strong, easy to wall in earthquake Division, separation walls also collapsed and even.On this issue, our team using a high wall 500mm bamboo or rattan lateral reinforcement, 500mm add 5 whole years old bamboo or wood with vertical reinforcement and superimposed with the wall reinforcement in the wall stretch design, improve housing earthquake.

“Leisurely” also absorbed the Nepal geographical elements of the local: beautifully carved doors and Windows;Unique color;Wide and narrow structures and on strong religious culture.Her basic color of Orange, give the feeling of warmth and simplicity, coupled with the local characteristics of the carved wooden doors and architectural modeling, displaced people return to their homes.In order to meet the country’s livestock and grain storage needs, our team designed the stables and storage rooms, and equipped with environmentally-friendly biogas digesters.The disaster area is located in the Alpine region, we are design-warm glass, designed for residents of the fire to keep warm, and rammed earth construction of ecological regulation function, warm in winter and cool in summer.In addition to these we also designed the roof of a inclined plane, drainage of both houses and the residents to dry grain.Meet the residents ‘ faith in the future is the most important needs and psychological comfort to the victims, we are on the second floor was designed a specially dedicated to the gods of the shrine.

She is located in the rural mountain plains of Nepal , quite Tao Yuanming poem ” take Ju Dong, leisurely to see the mountain .”

Pastoral poetry .Victims living in these houses , their grief will naturally fade , inner peace and harmony .

It is known as ” Leisurely”.

2015.10.08
请帖个标签,写个点评吧!
标签(多个标签用逗号隔开) 登录可保存标签
绑定新浪微博可评论

小贴士


标签收藏可以有利于您以后的内容分类管理
->进入收藏管理页


blog comments powered by Disqus