人物10322 项目5159 室内579 家居及产品163 文章2372 方案1364 摄影781 视频225 图书201 读者来稿 最新评论21,696 所有作品11303 所有图片153,168
DIAGRAM & MODEL
方案/PORTFOLIO & WORKS 08——TOURIST DISTRICT HOTEL IN MOUNTAIN VALLEY 浮游于山水之间 旅游区旅馆

封面照片
PORTFOLIO & WORKS 08——TOURIST DISTRICT HOTEL IN MOUNTAIN VALLEY 浮游于山水之间 旅游区旅馆
image © 图文/张灿辉(小张师傅)
所有图片及文字来源:图文/张灿辉(小张师傅)

 

本案是一个山地旅游区的旅馆,约90间客房。基地位于山地上,河流景观和景区核心位于基地南侧。本案的出发点:如何利用山地使每个房间的景观价值最大化和获得好的朝向;最大限度呼应地形高差和保留原有山地景观并引入建筑为其所用;建筑尽量低平而减小景区内的视线影响,同时满足客房数量需求;营造面向景区核心的唯美的水景,并使客房“漂浮”于水景之上。

功能分层——水景屋面的平板是公共与私密,热闹与安静的分区,平板下部是旅馆的公共功能,围绕保留的原始山体绿地排布,包括,门厅,展览厅,公共交流等功能。平板上部为大面积水体景观,无边泳池等户外空间,还有客房部分。

地形呼应与保留——整个建筑以一种特殊的方式呼应地形,并在中部保留大面积原始地形作为公共功能空间的绿化庭院。旅客通过门厅,而后进入一片原野坡地,寻径而入,到达各自的客房单元。

”浮游细胞“—— 为了满足房间景观价值最大化的要求,建筑采取有如细胞的组织形式的单元化处理,结合景观,朝向,采光等方面,合理排布不同的房间。所有”细胞“单元组团通过悬吊的支撑方式,漂浮于三层的屋面水景之上。而且拟合原有地形进行退台的处理,使每个房间互不影响且拥有良好的采光和景观朝向,而且互不干扰。

自然园林,水景波光,景观平台,采光庭院和屋顶花园—— 采光庭院成为下部保留的自然园林与上部客房单元的交通上和空间上的连接,依附庭院每个客房单元有各自的景观平台,而且退台布置的每个客房单元上部为屋顶花园。光影透过水体映射到下部园林,形成自然波光一色的效果,别具特色。

This case is a hotel in mountain tourist area, about 90 rooms. the site is located in the mountain side,river landscape and the core scenic area is located in the south. The starting point: how to maximize  the value of each room landscape and obtain good towards; match the terrain elevation and retain the original mountain landscape within the building for its use; building as flat as we can, because of the tourist area of sight, and meet the quantity demand of rooms ; build for core area of aesthetic features, and make room to “float” above the lake.

Function layer—— Features of the roof plate is the public and the private, noisy and quiet partition, under the flat  is a public function in the hotel, retain the original mountain greenery arrangement around, including hall, exhibition hall, public communication function. The upper plate for large area of water landscape,  pool etc. outdoor space, and there are rooms part.

Terrain match & reserve ——The whole building in a special way echo terrain, and in the central reserve a large area of the original terrain as a public space, courtyard greening. Passengers through the hall, and then enter the a wilderness slope, routing in, reach the room unit for each of the..

Floating cell——In order to meet the requirements of the landscape of the room to maximize the value of the. Construction of cellular organization forms such as the unit of processing, combined with landscape toward, lighting and other aspects, reasonable arrangement of the different room. All “cell” unit group through the suspension support, floating in the above three layers of roof features. And fitting the original terrain were returned to the processing units, so that each room are not mutually influence and have good lighting and landscape orientation, and do not interfere with each other.

Natural landscape,lighting courtyard,water scape,viewing platform,greening roof——Lighting courtyard become lower retention of natural landscape and the upper part of the room unit of traffic and space connection, attachment courtyard rooms each unit has their landscape platform, and back bed arrangement of every room in the upper unit roof garden. Light through water mapping to the lower part of the garden, forming the effect of natural waves color and distinctive.

梦令 等1人赞过
2016.06.08
请帖个标签,写个点评吧!
标签(多个标签用逗号隔开) 登录可保存标签
绑定新浪微博可评论

小贴士


标签收藏可以有利于您以后的内容分类管理
->进入收藏管理页


blog comments powered by Disqus