人物10270 项目5128 室内568 家居及产品161 文章2360 方案1356 摄影772 视频225 图书201 读者来稿 最新评论21,661 所有作品11219 所有图片151,631
E1
方案/杭州新天地 Hangzhou Xintiandi Office Towers
微博:转发 7 评论 2

封面照片
杭州新天地 Hangzhou Xintiandi Office Towers
image © 毕路德
所有图片及文字来源:毕路德

 

K地块是我们与新天地集团合作的首个项目,该项目的挑战在于在促狭的平面空间中做出有冲击力的设计。三层楼的高度和链接两塔的廊桥让我们得以增强竖向效果,让空间看起来更为宏伟。

我们的突破点是从自然光线上找寻人类与大自然的关系。在大堂顶部开口,引入光线以强调空间的竖向属性,于此同时赋予空间象征意义与戏剧性。竖向属性在走过接待处后得以有冲击性体现。接待处的背景墙沿对角线折叠,尖角指向顶部光线引入处。空间延续了三角几何的造型以创造包含各种元素的灵动效果。独创设计提高了整个大堂的复杂性。两种不同石材的应用,若干以金属表达的重要空间,这些都契合该项目的高端商务定位。暖色调石材将犹如日光一样的明亮清新感带入到空间。

E地块明亮和轻盈的室内与封闭和厚重的外观形成鲜明对比。建筑犹如闭合的黑色盒子,从盒子顶部一步步地被柔和的阳光掏开。首层大堂仍然延续着人与自然的概念。写字楼的高端性体现在奢华和高科技材料上。石材,金属以及玻璃的完美结合营造出一个独特而又具有冲击力的空间。从首层高度渐变到三层高度,室内空间尺寸随之变化。

柔和的线条暗喻人造自然,并且使得空间感受随观者角度的变化而变化。餐厅和健身房的精巧处理,从二层挑出让空间更具复杂性。流畅的线条横向延伸到左右两端,两端沉稳的电梯厅是整个项目创造性体验的穷尽处。

显然,每个地块和塔楼都有自己的几何属性,我们借助运用适宜的材料来寻找令人怀念的人与自然的关系。

Plot K was the entry project; the challenge for this particular design was to get the impact of the lobby despite its small size in plan. The 3 floors height and the bridge connecting both towers allowed us to enhance the vertical effect and make it looks monumental.

Our approach looks for the relation of human with nature through the sunlight. By opening a top light transformed the roof of the bridge we emphasis the vertical space while adding symbolism and dramatics. The vertical impact can be seen only after passing the reception area. The back wall is folded pointing the top light. We follow the triangle geometry to produce a dynamic effect which includes all the elements. The new and original creation enhances the sophistication of the whole plot.

Two types of stones and key areas made by metal match the high ending business level. The warm tones bring the feeling of bright and fresh like the sun.

In Plot E a bright and light interior opposed to a heavy and massive hermetic envelope. The closed black box is opening step by step like a valley; soft natural lines produce a gap dividing the 2 towers with harmony.

From the ground lobby we follow the concept of nature connect human. The high ending office tower is reflected in the luxury and high tech materials. A perfect combination of stone, metal and glass create a unique space with outstanding impact. The sequence from one height to triple height gradually increases the scale of the interior.

The soft lines enhance the metaphor of man made nature and complete a dynamic space always changing while moving. The second floor restaurant and gym can take part in this composition adding sophistication through a delicate design elements cantilevered in the atrium.The flow moves horizontally to the right and left to find the calm on the lift lobbies areas at the end of this creative experience.

Every plot and tower follows a particular geometry, using materials which look for the perhaps nostalgic connection between man and nature.

相关POST
刘红蕾——毕路德建筑顾问有限公司(BLVD INTERNATIONAL) 创意总监
她开创性的提出“思与境偕”的设计理念,讲求以文化为...
2014.11.05
请帖个标签,写个点评吧!
标签(多个标签用逗号隔开) 登录可保存标签
绑定新浪微博可评论

小贴士


标签收藏可以有利于您以后的内容分类管理
->进入收藏管理页


blog comments powered by Disqus