人物10875 项目5346 室内652 家居及产品165 文章2440 方案1428 摄影842 视频247 图书207 读者来稿 最新评论21,740 所有作品11771 所有图片162,620
1432780297655397.jpg
方案/承德天山商业中心/三磊设计

封面照片
所有图片及文字来源:SUNLAY三磊设计

 

Nestled in the mountainous province of Hebei, China, The Chengde Tianshan Retail Center is a new take on the contemporary shopping experience. Inspired by folkloric tales of the ancient Chinese dragon and classical feng shui philosophy, the buildings contemporary form offers visitors a unique merger between design and traditional values.

栖于多山的中国河北省,承德天山商业中心提供了全新的当代购物体验。设计灵感来源于中国古代民俗中的龙和传统风水理论,建筑的现代造型带给参观者设计与传统价值观的独特融合。

Maximization of the sites unique parameters were main drivers for the mixed-use center’s design. With little, to no visibility from the main street the exceptionally challenging site required a form which could take full advantage of the sites latent positioning while at the same time offering maximal floor area for the various programs housed inside. The resulting architectural form is created as a response to these demands. The retail center is designed to “wrap” around the sites restricted perimeter, offering both unique interior and exterior shopping/civic spaces while also serving as a visual reference point to the city and its inhabitants.

最大限度利用场地条件是设计这一混合使用中心的主要驱动因素。从主要街道方向缺乏可见性使得这个有特殊挑战的场地需要一个可以充分利用场地潜在条件的形体,同时为内部多种功能提供最大化价值。最终建筑形态即是为应对这些需求而定制。商业中心被设计成充分利用有限场地边界,提供了独特的内外交融的购物和服务空间,同时形成了为城市和居民服务的视觉标志点。

Upon first glance, the landmark captures its audience from a distance. Through the site’s narrow entry way, the structure’s prominent feature – a cantilevered rectangular element – soars 20+ meters above ground level, offering visitors a first glimpse of the buildings distinctive architectural form. At the entry’s apex, the building touches down, forming an intersection between architecture and landscape. Following the site topographic contours the space is transformed into a civic plaza forming an event space for sitting, eating, resting and performing.

这一地标建筑以一眼定终身的魅力吸引了来访者。通过场地狭窄的入口,建筑主要特征的悬挑结构高耸于地面20米之上,成为参观者第一眼看到独特的建筑形体。在入口处,建筑回归到地面,形成建筑与景观的交点。沿着场地地形变化形成城市广场,提供休息、进餐、表演活动空间。

Beyond the centers entry plaza a pathway is revealed. The centers commercial street is lined with translucent glass and steel panels, forming a distinctive connection between interior and exterior space. Hues of red and gold reflect off the centers open-air-street as visitors gaze upon each other from inside and out. At the streets termination, a courtyard emerges offering visitors a full 360 degree submersive experience. Inside, various programs line the structures curved enclosure including retail shops, restaurants, cinema, KTV and hotel.

越过中心入口广场,一条通道展现在眼前。中心的商业街使用了半透明玻璃和钢板,形成室内外独特的连接。从建筑内外互看时玻璃反射出的室外商业街呈现出红色和金色。在街道尽头的庭院带给参观者360度全方位体验。

相关POST
张华——SUNLAY三磊创始合伙人
张华先生1991年毕业于清华大学,师从清华大学建筑学院...
2015.06.03
请帖个标签,写个点评吧!
标签(多个标签用逗号隔开) 登录可保存标签
绑定新浪微博可评论

小贴士


标签收藏可以有利于您以后的内容分类管理
->进入收藏管理页


blog comments powered by Disqus