人物10197 项目5080 室内553 家居及产品165 文章2352 方案1344 摄影746 视频224 图书201 读者来稿 最新评论21,653 所有作品11103 所有图片149,607
1516560994299040.jpg
方案/aim2017-102127南京市溧水区水晶村民宿设计——無藏

封面照片
所有图片及文字来源:江汉大学设计学院

 

无肠者,是为无藏。

本组设计项目选址于南京市溧水区晶桥镇水晶村,该地水资源丰富,有大片的稻田和蟹塘。此地自古砖窑产业发达,清末民初时曾有“水晶三窑”之称,螃蟹养殖在当地亦为其特色产业之一,本次设计便是围绕螃蟹养殖这一主题展开。本组设计改民宿名字“无藏”,该名称自晋·葛洪《抱朴子·登涉》:“称无肠公子者,蟹也。”中谐音而来。

我们的设计场地约为1500㎡,建筑面积约900㎡,多为老式的一层民宅。民宿北面为广阔的稻田,东、西面都为住宅。

我们首先对其格局进行调整,拆除了中部的两栋民宅,以此形成一个围合的庭院,客房及部分公共空间均围绕着该庭院,庭院中间为一个半开放的公共空间,为人们的休憩或聚会提供空间或平台。

以下是我们对其功能的划分:中部及背部为庭院和客房;南部兼顾着厨房、餐厅、员工宿舍及仓库;西面为主入口,通过灰空间的景观带来到大堂;北面为次入口,方面顾客前往北面的稻田景观;南面的出入口主要是用作物资及垃圾的运输,较少开放。

关于建筑样式,我们主要是对其进行了还原。建筑为三段式建筑,材料为石材墙基、砖墙面、青瓦屋面等都是采用当地的工艺及材料制成。
我们设置的客房有七个,它们对应着不同的房名,分别为:无庸、无功、无名、无执、无待、无梦、无染。

其中,无庸、无功、无名 为单人间或标间,房间面积为38㎡;无执、无待、无梦、无染 为单人或双人套房,面积在45-60㎡之间。

位于庭院的东面,有一个被客房环绕的公共空间,名为“无己”。中部火坛为休息场所,天凉或闲时可围绕火坛取暖品茗,进行适宜的交际活动。

Our design project site is located in Crystal Village, Jingqiao Town, Lishui District, Nanjing. The area is rich in water resources and has large areas of paddy fields and crab ponds. Crab farming has become a local speciality industry. There were three brick kilns at the end of the Qing Dynasty and the Republic of China, which is called ”Crystal three kilns.” The name“homestay” has been changed into ”no possession”, based on the characteristics of the local crab farming, and extracted from “Bowelless gentleman — nickname of the crab” says《Baopuzi Dengshe》,written by Ge Hong who lived in the Jin Dynasty.

Our design site is about 1,500 square meters and construction area is about 900 square meters. Most houses are old fashioned and one-story. The north side of the homestay faces a vast rice fields,and east and west sides are all residences.

We first adjusted its structure and demolished two houses in the center to form a enclosed courtyard. Rooms and some public spaces revolve around the courtyard. The center of the courtyard is a semi-open public space for people Rest and gathering, to make an better interactive relationship between people and the courtyard.

Here’s a breakdown of functions: the courtyard and gust rooms are in the central and in the back ; the kitchen, the dining room, the staff quarters and the warehouse are in the south; The main entrance faces to the west and leads to the lobby by the gray space landscape. In the north, there are secondary entrances where customers can visit the rice fields in the north easily. The south entrances and exits are mainly used for the transportation of materials and garbage and are less open.

We mainly restore the architectural style. The building is three-phase one. The stone wall base, brick wall and green tile roof, are made from local crafts and materials.

We have set up seven rooms. They correspond to different room names, namely: no need, no work, no name, no executive, no waiting, no dream, no pollution.

Among them, no need, no work, no name for the single room and standard room, the room area is 38 square meters;

No executive, no, no dream, no dye for the single, or double suites, an area of 45-60 square meters.

Located on the east side of the courtyard, there is a public space surrounded by rooms, called “no one else”. The space for rest is only the middle of the fireplace where people can get warm and drink tea when the weather is cold,which provides social space and shortens the distance between people.

admin 等1人赞过
2018.02.05
请帖个标签,写个点评吧!
标签(多个标签用逗号隔开) 登录可保存标签
绑定新浪微博可评论

小贴士


标签收藏可以有利于您以后的内容分类管理
->进入收藏管理页


blog comments powered by Disqus